crypto trejder 3

Kripto trejder izgubio 6,5 miliona dolara za 2 sekunde i objašnjava kako se to dogodilo

Trgovac kriptovalutama je zatražio pomoć od online zajednice i čak je ponudio nagradu od 100.000 dolara za one koji mu mogu pomoći da povrati novac.

Trgovac kriptovalutama otkrio je da je izgubio ogromnih 6,5 miliona dolara (4,97 miliona Rs) nakon što su prevaranti hakovali njegov iCloud nalog. I sve što je trebalo je dvije sekunde.

Trgovac Domenic Lacovone otkrio je prevaru na Twitteru. Rekao je da je sve počelo telefonskim pozivom za koji je mislio da je od Applea.

Lacovone je sumnjao da bi to mogla biti prevara pa je to ignorisao. Ali ispostavilo se da je to Appleov broj pa je odlučio da ga ponovo nazove.

crypto trejder

“Ovako se to dogodilo, dobio sam telefonski poziv od apple-a, bukvalno od apple-a (na mom identifikatoru pozivaoca) uzvratio sam poziv jer sam sumnjao na prevaru i bio je to zaista Apple broj. Tako da sam im povjerovao”, rekao je Lacovone u tvitu.

“Tražili su kod koji je poslat na moj telefon i 2 sekunde kasnije moj cijeli MetaMask je obrisan” dodao je.

crypto trejder 2 PNG

Trgovac je imao gomilu vrijednih kriptovaluta i nezamjenjivih tokena (NFT) sačuvanih u digitalnom novčaniku MetaMask.

Nije bio svjestan da MetaMask automatski pohranjuje 12-cifrenu datoteku “seed phrase” na iCloud sa svog iPhone-a. Čim su prevaranti dobili pristup njegovom iCloud-u, prevukli su ga i ispraznili Lacovoneov račun.

Početna fraza je važna za ulazak u kripto novčanik i ne smije se dijeliti ni sa kim.

Lacovone je zatražio pomoć od online zajednice i čak je ponudio nagradu od 100.000 dolara za one koji mu mogu pomoći da povrati novac.

“Nemojte nam reći da nikada ne pohranjujemo našu početnu frazu digitalno i onda to uradite iza naših leđa. Kada bi 90% ljudi znalo ovo, kladio bih se da niko od njih ne bi imao uključenu aplikaciju ili iCloud”, izjavio je on. On je takođe ciljao MetaMask, tražeći od korisnika da „razotkriju“ kompaniju.

MetaMask do sada nije komentarisao incident, ali je objavio savjete korisnicima usred ove situacije. U tvitu se kaže da će sigurnosna kopija iCloud-a uključivati ​​korisnički lozinkom šifrirani MetaMask trezor i tražiti se da se može onemogućiti iCloud sigurnosna kopija po ukoliko je to zahtjev klijenta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.