winter 2022

Kripto zima 2022: Evo šta veterani kripto industrije očekuju

Rukovodioci industrije predviđaju da će se sljedeći bitcoin run vjerovatno dogoditi 2024. ili početkom 2025., vezano za četvrto prepolovljenje bitcoina.

Kako je ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta prošle sedmice pala ispod 2 biliona dolara, glavni kripto menadžeri sve više govore o potencijalnom kontinuiranom medvjeđem tržištu ili „kripto zimi“.

Suprotno očekivanjima mnogih na kripto tržištu, bitcoin (BTC) nije uspio skočiti iznad 68.000 dolara u 2021. i nastavio je padati ispod 40.000 dolara početkom 2022., uzrokujući značajne gubitke za velike kripto investitore kao što je MicroStrategy.

Međutim, moguća kripto zima bi mogla biti od velike pomoći za industriju dajući poticaj u poboljšanju tehnologije, kaže Vitalik Buterin, suosnivač Ethereum blockchaina. Niže cijene kriptovaluta mogle bi doprinijeti njegovanju dugoročnih održivih projekata uz istovremeno uklanjanje kratkoročne špekulativne pažnje, rekao je Buterin u intervjuu za Bloomberg u subotu:

“Zime su vrijeme kada mnoge aplikacije nestaju i možete vidjeti koji su projekti zapravo dugoročno održivi, ​​kako u njihovim modelima, tako i u timovima i ljudima.”
Ovaj 28-godišnji milijarder kriptovaluta istakao je da ljudi koji su “duboko u kriptovalutama, a posebno u izgradnji stvari”, zapravo pozdravljaju medvjeđe tržište. “Oni pozdravljaju medvjeđe tržište jer kada postoje ti dugi periodi cijena koje se kreću za ogromne iznose kao što to čini – to očito usrećuje mnoge ljude – ali također ima tendenciju da privuče mnogo i vrlo kratkoročne špekulativne pažnje “, dodao je Buterin.

Ako je to istina, projekti kriptovaluta će definitivno imati dovoljno vremena da poboljšaju tehnologiju do sljedećeg skupa jer neki kripto stručnjaci vjeruju da će sljedeće tržište bikova stići tek krajem 2024.

Du Jun, suosnivač Huobi kripto berze, vjeruje da će se sljedeći bitcoin run dogoditi tek 2024. godine i vjerovatno će se dogoditi nakon četvrtog prepolovljenja Bitcoina, za koje se očekuje da će se održati u julu 2024. godine.

Sva tri prethodna prepolovljenja BTC-a, uključujući i ono prethodno koje se dogodilo 2020. godine, izazvalo je naknadni rast cijene bitcoina zbog programskog usporavanja nove ponude BTC-a. Događajući se samo jednom u četiri godine, predstojeće prepolovljenje bitcoina će smanjiti nagradu za bitcoin blok sa 6,25 BTC na 3,125 BTC.

Ukazujući na ogromnu zimu kriptovaluta 2018., koja je uslijedila nakon drugog prepolovljenja bitcoina i naknadnog rasta u 2017. godini, Du je naglasio da se kripto tržište kreće u ciklusima vezanim za prepolovljenja, navodeći:

“Ako se ovaj krug nastavi, sada smo u ranoj fazi medvjeđeg tržišta. Nakon ovog ciklusa, tek od kraja 2024. do početka 2025. možemo dočekati sljedeće bikovsko tržište bitcoina.”
Du je dodao da je veoma teško tačno predvidjeti cikluse kripto tržišta jer postoje mnogi drugi faktori, uključujući geopolitička pitanja kao što su rat, COVID-19 i drugi.

Ranije je Jirayut Srupsrisopa, izvršni direktor velike kripto berze sa sjedištem u Tajlandu Bitkub Capital Group Holdings, takođe predvidio da će 2024. nastupiti „zlatni period“ za bitcoin i šira kripto tržišta zbog prepolovljenja BTC-a.

U drugom dijelu 2021., izvršni direktor Krakena Jesse Powell je također govorio o potencijalno nadolazećoj kripto zimi, navodeći da je sve ispod 40.000 dolara „prilika za kupovinu“.

U vrijeme pisanja ovog teksta, Bitcoin se trguje po cijeni od 37.653 dolara, što je pad od preko 33% u posljednjih 365 dana, prema podacima iz CoinGecko.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.