Kriptovalute vrijedne ulaganja u 2021. godini

Kako kritpovalute doživljavaju sve veću popularnost, sve je veći broj opcija na tržištu. Trenutno na tržištu postoji više od 5000 kriptovaluta. Iako kriptovalute možete koristiti kao sredstvo plaćanja, većina ljudi na kripto valute gleda kao na dugoročnu investiciju. Međutim, ulaganje u kriptovalutu može biti rizično ako ne znate odakle početi. Ovo su kritpovalute koje su ostvarile najveći rast u 2021 godini.

Bitcoin (BTC)

bitcoin kriptovaluta 2021

Bitcoin postoji najduže od svih kriptovaluta. Uzimajući u obzir cijenu, tržišnu kapitalizaciju i količinu postaje očigledno zašto je Bitcoin vodeća kriptovaluta. Čak i sa hiljadama drugih kriptovaluta na tržištu, Bitcoin i dalje predstavlja 40% tržišne kapitalizacije kriptovaluta.

Vrijednost Bitcoina često se mijenja. Možda ćete vidjeti da cijene rastu ili padaju u vrijednosti hiljada dolara. Ako vas ovakve divlje fluktuacije čine nervoznim, možda biste trebali izbjeći Bitcoin. Inače, sve dok imate na umu da je kriptovaluta pametno dugoročno ulaganje, ove fluktuacije ne bi trebale biti previše zabrinjavajuće.

Ethereum (ETH)

ethereum

Ethereum se razlikuje od Bitcoina jer ne predstavlja samo kriptovalutu. To je takođe mreža koja omogućava programerima da stvore vlastitu kriptovalutu koristeći Ethereum mrežu. Iako je Ethereum po vrijednosti daleko iza Bitcoina, on je daleko ispred ostalih konkurenata. Dok Ethereum koristi blockchain tehnologiju, on ima samo jednu “traku” za obavljanje transakcija. To može dovesti do toga da obrada transakcija traje duže kada je mreža preopterećena.

Hakovanje 2016. dovelo je do gubitka više od 60 miliona dolara eter dolara zbog mane u Ethereum novčaniku. Iako je kompanija napravila pomak u povećanju sigurnosti, rupe su uvijek rizik pri svakom ulaganju u svaku kriptovalutu.

Binance Coin

binance coin

Binance je jedna od rijetkih kriptovaluta koja je dosegla svoj vrhunac nakon 2017. Tokom te godine trajao je bull market i cijene svih kriptovaluta su porasle dostigavši vrhunac prije platoa, nakon čega im je vrijednost krenula da opada.

Za razliku od drugih kriptovaluta, Binance Coin nastavio je spor, ali dosljedan trend uzlaznog kretanja i nakon 2017. Zbog svojih performansi, Binance Coin se pokazao kao jedna od stabilnijih opcija ulaganja uz mnogo manje rizika.

Tether (USDT)

tether

Tether je najstabilnija od svih kriptovaluta jer je vezan za američki dolar. Za svaku jedinicu Tethera u banci Federalnih rezervi postoji jedan dolar. To čini Tether odličnim za investitore koji žele trgovati sa svojom kriptovalutom.

Cardano

cardano

Cardano je privlačan investitorima iz nekoliko razloga. Da bi završili transakciju sa Cardanom potrebno je manje energije u odnosu na veće mreže poput Bitcoina. To znači da su transakcije brže i jeftinije.

Cardano valuta je takođe i prilagodljivija i sigurnijia valuta u odnosu na ostale. Cardano konstantno radi na svom razvoju kako bi se zaštitio od hakerskih napada.

Polkadot (DOT)

polkadot

Polkadot su stvorili tvorci Ethereuma koji su se odvojili kako bi formirali vlastitu kriptovalutu s boljom mrežom. Umjesto da ima jednu “traku” za dovršavanje transakcija, Polkadot ima nekoliko.

Ova je kriptovaluta osmišljena da nagradi prave ulagače i iskorijeni ljude koji samo trguju na burzi kako bi brzo zaradili. Investitori koji su angažovani u kompaniji takođe pomažu pri donošenju odluka poput mrežnih naknada, nadogradnje mreže i uspostavljanje ili uklanjanje parachaina.

Ripple (XRP)

Ripple je kompanija koja je predstavila XRP token i privlači investitore jer se izdvaja od drugih kriptovaluta nudeći međunarodne transakcije. Kod banke, međunarodni transferi novca mogu potrajati do 10 radnih dana. Uz Ripple, iste transakcije traju samo nekoliko sekundi.

Osim toga, Ripple ima ugovore s velikim bankama širom svijeta. Što više ugovora ima, usvajačima je kriptovaluta Ripple pristupačnija.

Litecoin

litecoin

Prvobitno osnovan 2011. godine, Litecoin se pojavio na tržištu u isto vrijeme kada i Bitcoin. Litecoin se može pohvaliti izvršavanjem transakcija četiri puta brže od Bitcoina.
2017. bila je to prva kriptovaluta koja je dovršila transakciju Lightning Network. Prenos je završen za manje od jedne sekunde. Ako kompanija proširi upotrebu Lightning Network -a radi bržih transakcija, vrijednost Litecoin -a mogla bi se dramatično povećati.

Chainlink

chainlink

Chainlink je jedinstven kao kriptovaluta jer ima privlačnu cijenu. Iako su dionice pristupačne za kupovinu, cijene su im dovoljno visoke da se ne smatraju dionicama. Ovo je privlačno za investitore jer im se dokazano može povećati vrijednost, a ima još puno prostora za rast.

Dostupan je i za trgovanje na Coinbase -u, jednoj od najvećih svjetskih aplikacija za kriptovalute. Budući da je pristupačniji, Chainlink postaje privlačniji i za investitore.

Stellar (XLM)

stellar

Stellar's Lumens, poznat i kao XLM, osnovan je kako bi služio nišnoj potrebi u svijetu kriptovaluta. To je u osnovi PayPal mreža kriptovaluta koja služi kao most između banaka i blockchain mreža.

Kao decentralizovana mreža, Stellar može pretvoriti bilo koju valutu i trgovati je putem kanala. To čini ove transakcije jeftinijim i bržim nego što bi bile s tradicionalnom bankom.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.