bloodbath

Krvoproliće na kripto tržištu dovodi do preko 500 miliona dolara likvidacija za 24 sata

Podaci firme za kriptoanalitiku Glassnode pokazuju da duge likvidacije Bitcoin fjučersa dotiču novi osmomjesečni maksimum pošto je cijena BTC-a pala ispod 22.000 dolara u petak.

Kripto tržište je u petak zabilježilo veliki pad, što je rezultiralo gubitkom ključne podrške za glavne kriptovalute i padanjem na nove mjesečne najniže vrijednosti nakon dugotrajnog bikovskog skoka tokom prošlog mjeseca.

Bitcoin (BTC), koji je prošle sedmice pokušavao da probije nivo otpora od 25.000 dolara, pao je ispod 22.000 dolara i zabilježio novi dvonedeljni minimum od 21.747 dolara. Ether (ETH), druga po veličini kriptovaluta, skočio je preko 2.000 dolara u pokušaju spajanja, ali je pao za 6% u posljednja 24 sata i zabilježio novi sedmični minimum od 1.726 dolara.

Nakon sedmica bikovskog zamaha, brzi krah je takođe doveo do likvidacije 157.098 trgovaca u posljednja 24 sata, što je rezultiralo ukupnim likvidacijama od preko 551 milion dolara. Podaci iz Coinglass-a pokazuju da su trgovci bitcoinom izgubili preko 203 miliona dolara, a slijede ih trgovci etherom sa 140 miliona dolara.

Sljedeći grafikon pokazuje da broj likvidiranih dugih pozicija znatno nadmašuje kratke pozicije, što ukazuje na to da je raspoloženje na tržištu bilo veoma bikovsko. Vrijednost likvidiranih kratkih pozicija bila je samo 41 milion dolara u odnosu na 398 miliona dolara dugih pozicija.

bloodbath 1

Duge likvidacije BTC fjučersa dostigle su osmomjesečni maksimum od 84.934.697,05 dolara na OKX-u, nadmašivši prethodni maksimum od 48.630.183,66 dolara zabilježen 5. maja.

bloodbath 2

Iznenadni pad na kripto tržištu pripisuje se očekivanom povećanju kamatnih stopa Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država u septembru. Podaci o indeksu potrošačkih cijena u avgustu su bili niži nego što se očekivalo, što je dovelo do bikovskog rasta kako na kripto tržištima tako i na deviznom tržištu.

Predsjednik Federalne rezervne banke St. Louisa James Bullard rekao je da bi se zalagao za povećanje od 75 baznih poena. Povećanje kamatnih stopa od strane Fed-a sljedećeg mjeseca moglo bi dovesti do novog pada. Slično povećanje kamatne stope od 75 baznih poena u junu dovelo je do previranja na tržištu kriptovaluta nakon početnog skoka cijena.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.