kuba kriptovalute

Kuba planira da prizna i reguliše kriptovalute

Kubanska vlada saopštila je u četvrtak da će priznati – i regulisati – kriptovalute kao sredstvo plaćanja u toj zemlji.
U rezoluciji objavljenoj u Službenom glasniku navodi se da će Centralna banka postaviti pravila za takve valute i odrediti kako licencirati one koji pružaju srodne ili slične usluge. Popularnost takvih valuta na Kubi porasla je među tehnološki sposobnom grupom jer je postalo sve teže koristiti dolare, djelimično zbog pooštrenih pravila embarga nametnutih pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Centralnoamerička država El Salvador nedavno je objavila da će priznati upotrebu kriptovalute Bitcoin kao način za podsticanje doznaka od svojih građana koji žive u inostranstvu.

Valute, koje mogu značajno da variraju u vrijednosti i da se nepredvidivo kreću gore-dole obično su nezavisne od bilo koje centralne banke i koriste široko rasprostranjene računarske blokove za praćenje transakcija.

Budući da se mogu koristiti za transakcije na daljinu koje su navodno anonimne, često su popularne kod ljudi koji pokušavaju da izbjegnu vladine propise i ograničenja, i na taj način isključuju američka ograničenja koja postoje kada je u pitanju slanje novca na mjesta poput Kube.

U rezoluciji se kaže da Centralna banka može odobriti upotrebu kriptovaluta „iz socioekonomskih interesa“, ali uz uvjeravanje države da se njihovo poslovanje kontroliše. Takođe je izričito napomenuto da operacije ne mogu i ne smiju uključivati ilegalne aktivnosti.

Lokalni stručnjak za kriptovalute, programer Erich Garcia, rekao je da neki Kubanci već koriste takve uređaje, često putem poklon kartica, za kupovinu na mreži.

Bitcoin se već uveliko koristi na Kubi

Prema nezvaničnim procjenama, oko 10.000 Kubanaca koristi Bitkoine, što ga čini jednom od najčešće korištenih kriptovaluta u zemlji.
Prošlog maja, predsjednik Miguel Diaz-Canel rekao je da njegova vlada analizira prikladnost upotrebe kriptovaluta u ekonomskim operacijama zemlje, čiji je BDP pao za 11% 2020. godine zbog pooštravanja američkog embarga i uticaja pandemije COVID-a 19.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.