Kuća u Portugalu prodata za 3 Bitcoina u istorijski jedinoj kripto prodaji

Kako popularnost upotrebe kriptovaluta raste, sve veći broj ljudi se prebacuje na digitalna sredstva prilikom kupovine i prodaje nekretnina.

Nekretnina u mjestu Barga, u Portugalu, prodata je 5. maja, isključivo u Bitcoinu (BTC), bez konverzije u evro. Ovo je prvi ovakav događaj u prodaji nekretnina.

T3 apartman u Portugalu prodat je za 3 Bticoina, što je otprilike 110 hiljada evra. Svjedok potpisivanja ugovora su bili predstavnici agencije za nekretnine Zome, advokatska kuća Antas da Cunha Ecija, predstavnik notara i ostali predstavnici kompanije Crypto Valley Switzerland.

Zome je objavio ovaj događaj na facebook postu, naglašavajući da je ova kompanija „prva“ kada je u pitanju Web3 tehnologija i prihvatanje kriptovaluta:

„Ovo djelo predstavlja istorijsko postignuće, transfer digitalnog sredstva za fizičko sredstvo, kuću, bez konverzije u evro. Vjerujemo da se novi svijet poslovnih mogućnosti otvara danas!“

Web 3 inicijativa omogućava rast i stvaranje vrijednosti

Direktor za tehnologiju kompanije Zome, Carlos Santos, ima osjećaj da je ovaj ugovor pružio kompaniji nove mogućnosti. Prema izjavi advokata, Antonio da Silva Vieira, ovaj ugovor ima potencijal da postane „velika prilika za rast i stvaranje vrijednosti“ u Portugalu.

Sada Zome stvara druge Web3 inicijative, koje će biti predstavljene „vrlo brzo,“ objavljeno je na blog postu ove kompanije.

Do prošlog mjeseca, kupovina nekretnina pomoću kriptovaluta zahtjevala je da kupac prvo pretvori kriptovalutu u evre. Od tada, portugalski notari su razvili eksplicitna uputstva za sklapanje ugovora prilikom transakcija za nekretnine, koje se sprovode u potpunosti u digitalnim sredstvima.

Radi poređenja kripto vrijednosti u vremenskom razdoblju od formiranja ugovora, pa do potpisivanja, kao i datuma između u ova dva dokumenta, neophodno je procijeniti da li je transakcija legalna, ukoliko je njena vrijednost preko 200 hiljada evra.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.