Legendarni investitor Jim Rogers izdao globalno ekonomsko upozorenje

Američki veteran kada su u pitanju investicije, Jim Rogers, izjavio je da će sledeći Bear market biti najveći u njegovom životu.

U novom intervjuu za Real Vision Finance, Rogers je izjavio da su trenutni ekonomski uslovi slični onima prije Velike ekonomske krize 2008 – ali je trenutno stanje, u poređenju sa 2008. godinom, mnogo lošije.

Rogers, koji je bliski saradnik sa Georgeom Sorosom i saosnivač kompanije Soros Fund Management, rekao je da će akumulirani nivo duga u sistemu neizbježno dovesti do jako teškog Bear marketa za rizična sredstva.

„Znam da ćemo imati najveći Bear market, najveći u mom životu. U 2008. godini smo imali veliki Bear market zbog prevelikog zaduženja … pogledajte oko sebe, od 2008. godine dug je nenormalno porastao.

Mislim da nije preoštra izjava kada kažem da će sledeći Bear market biti najgori u mom životu, jer je dug porastao do enormnih visina tokom proteklih 14 godina.“

Roger se osvrnuo i na veliku inflaciju 1980. godine i ogromne kamatne stope, kao i prinose na državne obveznice koji su bili potrebni da bi se smanjila inflacija. Prema Rogersu, trenutno se događa jako slična situacija kada su u pitanju finansijska tržišta.

„Dakle, biće problema na svim tržištima: na tržištu nekretninama, na berzama, na tržištu obveznicama, tržištu valutama … niste dovoljno stari da se sjetite ali 1979. i 1980. kada smo imali prvi veliki problem sa inflacijom, kamatne stope kratkoročnih državnih obveznica su porasle preko 21%.

Ovo nije greška, dobro ste čuli. Preko 21% jer je situacija počela da se otima kontroli i morali smo nešto da uradimo. Uradili smo to, ubili smo inflaciju ali za mnoge ljude ovo nije bilo zanimljivo. Dakle, to je ono što će da se dogodi.“

Odbor za otvorena tržišta Federalnih rezervi (FOMC) odlučio je da pauzira podizanje kamatnih stopa na određeno vrijeme ali predviđa još dva povećanja istih do kraja 2023. godine.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.