eth hard fork london

Ethereum je upravo aktivirao veliku promjenu koja se zove „London hard fork“. Evo zašto je to velika stvar!

Ključne tačke:

  • Ethereum „London“ hard fork se upravo aktivirao, i to je velika promjena.
  • Jedna od promjena menja način na koji se obračunavaju transakcione naknade, idealno ih izravnavajući i čineći ih manje nestabilnim.
  • Druga promjena u suštini postavlja teren za veliku transformaciju ethereuma koja će otežati rudarima zaradu i na kraju bi rudarstvo moglo učiniti irelevantnim.

Ethereum-ova nadahnuta i pomalo kontroverzna hardverska viljuška “London” upravo se aktivirala.

Do sada su se vijesti o uspješnoj nadogradnji podudarale sa povećanjem cijene etera, izvornog tokena ethereum-ovog blockchain-a. Kriptovaluta je na 2.620 dolara, što je za 3,9% više u poslednja 24 sata.

Veliki dio entuzijazma ima veze sa činjenicom da nadogradnja softvera znači nekoliko velikih i neophodnih promjena u kodu koji podržavaju drugu najveću kriptovalutu na svijetu.

Korisnicima ethereuma oduvijek je bilo teško. Blockchain ima dugogodišnji problem sa skaliranjem, a njegove krajnje nepredvidive i ponekad prevelike naknade za transakcije mogu iznervirati čak i njegove najveće obožavaoce.

Problem se pogoršao poslednjih mjeseci zahvaljujući porastu interesovanja za nezamjenjive tokene, koji su uglavnom izgrađeni na ethereum-ovom blockchainu, kao i eksplozivnom rastu u svijetu decentralizovanih finansija, ili DeFi-a, koji takođe u velikoj mjeri koristi ethereum blockchain.

Promjene koda u četvrtak, koje nemaju mnogo veze sa gradom Londonom, osmišljene su da riješe mnoge od ovih problema uništavanjem ili „spaljivanjem“ eterskih kovanica i promjenom načina rada transakcionih naknada tako da budu predvidljivije.

Ako mislite na ethereum kao na autoput, London dodaje nekoliko traka kako bi smanjio promet i standardizuje cijene putarine.

„To dodaje mnogo složenosti logici naknade, ali to je zanimljiv pristup koji bi mogao stabilizovati dinamiku naknade“, rekao je Nic Carter, generalni partner Castle Island Ventures i suosnivač Coin Metrics.

Učiniti naknade predvidljivijima

Iako u ethereum blockchain-u stalno dolazi do promjena – za one koji prate, ovo označava hard fork broj 11, prema mišljenju stručnjaka, „London“ nadogradnja kompletno mijenja igru.

Sam hard fork se sastoji od pet prijedloga za poboljšanje Ethereuma. Skraćeno se zovu EIP-ovi i svaki donosi niz promena koda. Onaj za koji se svi hvataju je EIP-1559. Prije nadogradnje, korisnici bi u suštini učestvovali u otvorenoj aukciji u svakom bloku, gdje su morali da ponude ponudu rudaru u nečemu što se naziva „aukcijom prve cijene“. Postavka zatvorene ponude značila je da su korisnici često pokušavali „u mraku“ kada su predlagali naknade za transakcije (poznate kao „gas fee“), birajući broj za koji smatraju da bi im garantovao uključivanje u sledeći blok transakcija.

eth hard fork

Neki korisnici koji su osjetili potrebu da prioritizuju svoju transakciji ponudili bi da plate premiju iznad svoje ponude kako bi pokušali da steknu željeni status unutar samog bloka.

EIP-1559 zaista je namenjen stvaranju ekosistema koji podstiče niže naknade za „gas“, rekao je Auston Bunsen, saosnivač i glavni tehnički direktor KuikNode-a, koji programerima i kompanijama pruža blockchain infrastrukturu. „Ponekad su ljudi spremni da plate mnogo da bi ušli u blok. EIP-1559 pokušava da riješi ovo pitanje stvaranjem osnovne naknade“, nastavio je Bunsen. Umjesto da na svakom bloku održava slijepu aukciju radi utvrđivanja cijene gasa, protokol ethereuma će algoritamski odrediti naknadu za transakciju na osnovu ukupne potražnje na mreži.

Ako protokol odluči da će jedinstvena cijena gasa spriječiti velike skokove cijena, mada to ne znači nužno da će to biti jeftinije za kupce, to je, u suštini, jedna velika zaštita od pada tržišta. Ali veća promjena izazvana EIP-1559 je udvostručavanje veličine bloka. Iako u teoriji to znači da se dvostruki broj transakcija može dogoditi u svakom bloku, nadogradnja je zapravo osmišljena tako da protokol želi da blok bude samo napola pun. Ovo ima za cilj da ublaži skokove potražnje, pomažući da naknade za gas ostanu stabilne.

Matt Hougan, glavni direktor za investicije kompanije Bitwise Asset Management, koristi metaforu trajekta kako bi objasnio logiku dizajna. Ako su trajektni operateri postavili prenisku cijenu karte, možda će im biti potreban sav dodatni kapacitet sjedišta da prime putnike koji stoje na doku i koji žele da uđu na brod uz osnovnu taksu za kartu. „Ali cijena raste vrlo brzo i algoritamski, do tačke u kojoj treba da dođete do potrebne cijene koja omogućava bloku da bude na pola cilja, i to svakako omogućava da sve transakcije koje žele da prođu budu obrađene”, objasnio je Hougan.

Čineći veličinu bloka dinamičkom tako da može da prihvati fluktuacije u potražnji je ono što na kraju stabilizuje osnovnu naknadu. „Zvuči prilično jednostavno, ali je zaista elegantno dizajnersko rešenje za problem koji muči ethereum od njegovog početka“, rekao je on.

Tempirana bomba koja otkucava

London hard fork

Ne tako tih, slon u prostoriji je činjenica da nadogradnja preusmjerava dio prihoda rudara na postojeće vlasnike tokena. Eter koji bi inače otišao rudarima sada će biti “spaljen”, što trajno uništava deo digitalne valute koji bi se u suprotnom vratio u opticaj. Neki su iznijeli argument da će nadogradnja EIP-1559 stvoriti neku vrstu deflatornog pritiska na ethereum, jer manja ponuda može dovesti do poskupljenja. Ali ovo zaključivanje čini nekoliko velikih pretpostavki.

“To stvara samo deflatorni pritisak pod uslovom da spaljene takse zapravo prelaze nove emisije”, rekao je Carter. “To je samo slučaj u vrijeme ekstremnog intenziteta naknade. “Carter kaže da sagorijevanje cijena gasa vjerovatno ne bi završilo neto deflaciono, barem ne pod sadašnjim režimom naknada. Ali spaljivanje ovih naknada takođe će značiti veliki pomak za rudare, ostavljajući im zaista samo dva izvora prihoda. Rudari i dalje mogu prodati svoju računarsku moć mreži i nadati se da će osvojiti nagradu za novo kovani eter, ako dobiju blok. Oni takođe mogu primati savjete od korisnika koji žele da daju prednost svojoj poziciji unutar bloka. Ali kratkoročno, rudari neće zaraditi toliko novca kao prije hard forka.

Hougan tvrdi da, budući da su rudari organski povezani sa ukupnom vrijednošću ethereuma, nada se da će oni na kraju nadoknaditi ove gubitke kako cijena ethereuma raste zahvaljujući ovim izmjenama protokola.

Ali stručnjaci u CNBC-u kažu da je problem sa ovom logikom u tome što se u narednih nekoliko godina rudari ethereuma približavaju litici koja će ih učiniti zastarjelim. Zapravo, u nadogradnju koja se desila u četvrtak, uključena je odredba koja se bavi upravo ovim rudarskim Armagedonom.

Iako ne dobija istu pažnju kao EIP-1559, još jedan od EIP-a uključenih u londonsku viljušku je EIP-3554 i njegov značaj se ne može potcijeniti. Ova promjena koda otvara put za ethereum 2.0, nadogradnju i potpuni remont sistema, na čemu se radi već godinama.

Ethereum 2.0 bi imao mrežni prelazak sa energetski intenzivnog rudarskog sistema „dokaz rada“, gdje rudari rješavaju teške matematičke jednačine za stvaranje novih kovanica, na „dokaz o ulogu“, što samo zahtijeva od korisnika da iskoriste svoj postojeći keš etera kao sredstvo za verifikaciju transakcija i kovanje novih tokena. Ova promjena će biti ogromna ne samo za ethereum, već i za mnogo širu zajednicu kriptovaluta.

EIP-3554 uzima važan rok koji će potaknuti rudare ethereuma na nadogradnju softvera kako bi se pripremili za prebacivanje-poznato kao „tempirana bomba“ i pomjera taj rok s ljeta 2022. na ovaj decembar.

„Smisao bombe s poteškoćama je prisiliti rudare i operatore čvorova da nadograde svoj softver nakon što je proteklo unaprijed određeno vrijeme“, objasnio je Carter.

Kako to Bunsen opisuje, tranzicija sa dokazom o ulogu u osnovi bi učinila ethereum neminovnim kada se aktivira. Drugim riječima, za nekoliko godina, nakon što je protokol u potpunosti prešao na model sa dokazom o udjelu, čitava industrija oko rudarstva ethereuma kakvo postoji danas više neće biti relevantna.

Pa zašto London? Ethereum zajednica jednostavno je uzela ime da svoje tvrde viljuške nazove po gradovima u kojima je održana međunarodna konferencija programera za Devcon. Sijledeći na palubi je Šangaj.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.