over 1

Map2Earn će pomoći u spajanju fizičkog i virtuelnog svijeta

Map2Earn je revolucionarni ekonomski model orijentisan na Metaverse koji omogućava korisnicima da postanu maperi dok zarađuju tokene.

Blockchain podstiče razvoj novih i često nepredvidivih tržišta i ekonomija vođenih potražnjom za inovacijama. Od neviđenih mehanizama crowdfundinga do modela igranja za zaradu (P2E) i modela premjesti za zaradu (M2E), decentralizovana tehnologija osnažuje zajednice kao nikada prije.

Jedna od sljedećih velikih stvari u današnjoj tehnološkoj revoluciji je takozvani Map2Earn – trend u nastajanju i brzom razvoju koji se vrti oko ekonomskog modela koji potiče ljude da skeniraju fizičke lokacije i zgrade za 3D mapiranje. Iako ovo još nije nezavisno tržište, Map2Earn može igrati ključnu ulogu u proširenoj stvarnosti i Metaversu. Oba su tržišta vrijedna više milijardi dolara i očekuje se da će se brzo proširiti u narednim godinama.

Neki analitičari očekuju da će Metaverse tržište premašiti granicu od 1 bilion dolara do 2030. godine. Tržište AR-a (proširena stvarnost) i virtuelne stvarnosti moglo bi do tada porasti na oko 500 milijardi dolara.

Mnogi slučajevi upotrebe AR i Metaverse uključuju simulacije mape. Ekosistem će uskoro zahtijevati alternative poput Google Maps. Map2Earn model će ubrzati kreiranje kvalitetnih 3D mapa uz pomoć zajednica, a učesnici će biti motivisani za svoj trud. Iako se zahtjevi razlikuju od slučaja do slučaja, najčešće se korisnici pozivaju da svojim pametnim telefonima slikaju fizičke lokacije.

Po čemu je Map2Earn drugačiji

Map2Earn ima neke velike prednosti koje svako sa pametnim telefonom može iskoristiti. Za razliku od drugih sličnih trendovskih ekonomskih modela, kao što su P2E i M2E, koji zahtijevaju više truda, Map2Earn može jednostavno nagraditi korisnike za nekoliko snimaka dok šetaju, idu na posao ili putuju radi zabave.

Zahvaljujući Map2Earn, blockchain i Metaverse projekti sa velikim zajednicama mogu izgraditi detaljne 3D mape fizičkog svijeta i pružiti jedinstvena AR i Metaverse iskustva. Trenutno, jedan od problema s većinom projekata virtuelnog svijeta je taj što je GPS preciznost ograničena i to u najboljem slučaju unutar šest metara. Osim toga, gotovo je nemoguće smjestiti AR sredstva u zatvorenom prostoru. Super detaljna mapa napravljena sa funkcijom Map2Earn može povećati preciznost lokalizacije na samo 20 cm. To bi moglo omogućiti kreatorima da preciznije nametnu AR sredstva na postojeće zgrade, zidove ili statue, stvarajući iskustva koja prije nisu bila moguća.

Budući da je Map2Earn relativno nov koncept i još uvijek nije tako popularan, dolazi s velikim mogućnostima za generisanje prihoda za korisnike koji mogu doprinijeti u ranoj fazi kreiranja mape.

Sve što korisnici treba da urade je da pronađu originalne Metaverse i AR projekte koji kreiraju detaljne mape implementacijom Map2Earn modela. Jedan od najboljih primjera danas je OVER, decentralizovana blockchain infrastruktura za AR Metaverse. Platforma spaja fizički i virtuelni svijet kako bi pružila jedinstvena AR iskustva, otvarajući vrata višestrukim slučajevima korištenja.

Metaverse je podstaknut svojim izvornim tokenom sa oznakom OVR. Vlasnici mogu koristiti token da kupe OVRLand, šestougaoni komad zemlje od 300 kvadratnih metara koji je mapiran 1:1 na stvarnu geografsku lokaciju i predstavljen je nezamjenjivim tokenom.

Cilj OVER-a je izgraditi najopsežniju i najdetaljniju 3D mapu relevantnih lokacija širom svijeta zasnovanu na Web3, kako u zatvorenom tako i na otvorenom. Map2Earn igra ključnu ulogu u ovom tekućem procesu. Zapravo, OVER je projekat koji najviše doprinosi definisanju i promociji Map2Earn modela.

Svako ko ima pametni telefon može provesti oko pet minuta snimajući bilo koji dio OVRLand-a kako bi doprinio kreiranju mape. Prema zadanim postavkama, svaki put kada korisnik mapira lokaciju, posjedovat će generisane podatke putem NFT-a (OVRMap), kao što je crowdsourced verzija Google mapa u vlasništvu njegovih saradnika. Korisnici su takođe nagrađeni OVR tokenima za svoj trud kroz takmičenja i subvencionisane inicijative za mapiranje. Svaki OVER korisnik može postati maper na ovaj način. Tokom procesa, korisnici generišu tri ključna elementa predstavljena NFT-om:

  • 3D tačka koja kreatorima daje vizuelni prikaz 3D strukture lokacije koju žele da prošire.
  • AI Neural Render — ova funkcija se može koristiti za kreiranje digitalnog blizanca mapirane lokacije.
  • Precizna geolokalizacija AR sredstava kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

over

Budućnost Map2Earn-a

OVER je pokrenuo Map2Earn Beta program u decembru 2022. godine, koji se može smatrati najvažnijim probnim periodom za model. To je još uvijek koncept u nastajanju i očekuje se da će ga implementirati drugi AR i Metaverse projekti koji žele osnažiti svoje zajednice uz povećanje preciznosti geolokalizacije.

Preciznost nove funkcije lokalizacije omogućiće kreatorima da povežu specifična digitalna iskustva sa fizičkim objektima, uključujući zgrade, zidove i statue. Na primjer, može se oživjeti statua zahvaljujući 3D animaciji ili se mogu implementirati jedinstvena iskustva na svakom spratu višespratnice kao dio AR putovanja.

Map2Earn je moćan model spreman da pomogne u spajanju fizičkog i virtualnog svijeta ubrzanim tempom.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.