McDonald's i Walmart će prihvatiti plaćanja u Bitcoinu kroz Lightning mrežu

Jack Mallers, osnivač kompanije Zap, vraća Bitcoin svojim korjenima sa objavom da je njegov novčanik Lightning mreže, Strike, stupio u partnerstvo sa Shopify, NCR i Blackhawk mrežom. Prema Mallersu, bilo koji sajt koji koristi Shopify online karticu za plaćanje, sada može izvršiti plaćanje korištenjem Bitcoin Lightning mreže. Ovo partnerstvo je već aktivno i ovo je veliki korak prema masovnom usvajanju Bitcoina.

„Bilo koji online prodavač koji koristi Shopify može prihvatiti plaćanje bez 1949 boomer mreće, transakcija će biti momentalna, novac na računu, nema posrednika i nema 3% takse.“

Tokom prezentacije, pojavio se slajd koji je navodio najveće prodavače u Americi uključujući McDonald's, Walmart, Home Depot i Best Buy. Prema njihovoj veb stranici, Blackhawk i NCR takođe rade sa Starbucksom, Chipotle, El Corte Ingles, Lowe’s, Staples, Woolworths i sa hiljadama drugih golabalnih prodavača. Moraćemo sačekati malo više detalja, da bismo razumjeli kada će tačno i koji će od ovih prodavača početi sa prihvatanjem Bitcoina. Međutim, Maller tvrdi da će preko 400 hiljada prodavnica prihvatiti Bitcoin preko Lightning mreže.

Usvajanje Lightning mreže

Tokom proteklih nekoliko sedmica, Robinhood, Kraken i Bitpay su integrisali Lightning mrežu. Lightning mreža je rješenje drugog sloja za Bitcoin blockchain, koje koristi pametne ugovore da momentalno izvrši plaćanja, sa jako niskim taksama. Promoviše korištenje Bitcoina kao digitalne valute, umjesto koncentrisanja na njegovu funkciju kao čistog zlata. Bilo je mnogo fokusa na Bitcoin kao na sredstvo spasa od inflacije i kao velikog konkurenta zlatu.

Lightning mreža dozvoljava Bitcoinu da se skalira, a takođe i da se takmiči sa bilo kojom fiat valutom na cijelom svijetu. Jako je teško takmičiti se sa momentalnim izvršavanjem transakcija i sa skoro 0% takse. Meller je upravo objavio značajan korak naprijed u usvajanju kriptovaluta, kao svakodnevnom rješenju za plaćanjae. Bilo je mnogo podrške Mallerovoj prezentaciji, koju je putem tvitera podržao i Jack Dorsey, javno šaljući svoju podršku.

Mallers je bio jako kritičan prema tradicionalnom sistemu plaćanja, kao i njegovom nedostatku inovacija.

„Od 1949 nije postojala superiorna mreža za plaćanje koja nam dozvoljava inovativane, izgrađene na finansijskoj inkluziji, jeftine i brze usluge. Moj deda je koristio istu tehnologiju kao i ja. To nije američki, to je sranje.“ – Jack Mallers

Prema njegovoj prezentaciji, prodavači će moći da prime Bitcoin od svojih kupaca, te da ga odmah pretvore u fiat valute, bez ikakve takse i zastoja u obradi. Nema veze u kojoj valuti prodavač zeli da poravna svoju prodaju, rekao je Mallers. Cijena Bitcoina još nije pokupila ove vijesti. Za mnoge investitore ovo zvuči previše dobro i previše veliko, da bi bilo istinito. Usvajanje na ovom nivou se ne dešava preko noći. Da li je Bitcoin konačno dospio u mainstream, ili će prodavači stvoriti ekstreman i neprekidan prodajni pritisak na cijenu Bticoina? Odogovor na ovo pitanje ćemo dobiti u skorijoj budućnosti.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.