McDonalds prihvata Bitcoin i Tether u Švicarskoj

Multinacionalni lanac brze hrane McDonald’s, počeo je da prihvata Bitcoin (BTC) kao sredstvo plaćanja u gradu Lugano, koji broji oko 63 hiljade stanovnika i koji postaje žarište za usvajanje kriptovaluta u zapadnoj evropi.

Video od jedne minute, u kom se prikazuje naručivanje na McDonald’s digitalnom kiosku a nakon toga plaćanje na standardnoj kasi uz pomoć mobilne aplikacije, postavljen je na Tviter nalog Bitcoin Magazine časopisa, 3. oktobra. Logo Tether-a (USDT) se može vidjeti pored Bitcoin simbola na aparatu za plaćanje, što i nije iznenađujuće jer je Lugano objavio da će prihvatiti Bitcoin, Tether i LVGA token kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Trećeg marta 2022. godine, ovaj grad je potpisao memorandum o sporazumu sa kompanijom Tether Operations Limited i na taj način pokrenuo takozvani „Plan-B.“ Prema ovom planu, Tether je napravio dva fonda. Prvi fond je od 106 miliona dolara, ili 100 miliona Švicarskih franaka koji predstavlja investicioni fond za kripto startape i drugi fond je oko 3 miliona dolara, koji će se koristiti za ohrabrivanje usvajanja kriptovaluta u prodavnicama i kompanijama širom ovog grada.

Uz omogućavanje stanovnicima Lugana da plaćaju poreze kriptovalutama, ovaj projekat ima za cilj proširivanje plaćanja na parking karte, javne servise, kao i školarine za studente. Očekuje se da preko 200 prodavnica i kompanija u ovoj regiji prihvati kripto za plaćanje usluga i robe.

Paolo Ardoino, izvršni direktor za tehonologiju kompanije Tether i Bitfinex, tvrdi da se Plan-B „sprovodi odlično“ i objavio je edukativnu aktivnost o blockchainu i kriptovalutama u ovom gradu, koja će trajati 14 dana.

U septembru 2021. godine, El Salvador je postao prva zemlja na svijetu koja je dozvolila upotrebu Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja. Od tada, McDonald’s je počeo prihvatati Bticoin u svih 19 poslovnica koje ima u toj državi.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.