messi psg fan tokeni

Messi se pridružio kripto “ludilu” jer dobija dio naknade PSG -a u fan tokenima

Potpisivanje honorara fudbalske zvijezde Lionela Messija u Paris St Germainu uključuje i neke od kripto fan tokena francuskog kluba, u najnovijem priznanju nove digitalne imovine.

Argentinac (34) napustio je špansku Barcelonu i u utorak je potpisao dvogodišnji ugovor sa katarskim Paris St Germainom (PSG), sa opcijom na treću godinu. Potvrđujući ekskluzivni Reutersov izvještaj, PSG je u četvrtak rekao da su tokeni uključeni u njegov “paket dobrodošlice”, za koji mediji izvještavaju da je procijenjen na 25-30 miliona eura (29-35 miliona dolara). Klub nije otkrio udio tokena u paketu, ali je rekao da je iznos “značajan”.

Fan tokeni su vrsta kriptovalute koja vlasnicima omogućava glasanje o uglavnom malim odlukama vezanim uz njihove klubove. Među klubovima koji će ove godine lansirati tokene su prvak engleske Premier lige Manchester City i talijanski AC Milan. Messijev bivši klub Barcelona lansirao je fan tokene prošle godine.

Tokeni se sve više vide u klubovima kao izvor novih prihoda, a Socios.com, koji pruža tokene za PSG i druge vrhunske klubove, kaže da su tokeni zaradili gotovo 200 miliona dolara za njegove partnerske klubove u 2021. godini, pri čemu je PSG već ostvario prihod od Messiijevog  ugovora.

Poput Bitcoina i drugih digitalnih valuta, fan tokenima se može trgovati na berzama. Takođe imaju zajedničku tendenciju divljeg kretanja cijena s drugim kriptovalutama, zbog čega su neki regulatori izdavali upozorenja ulagačima o digitalnoj imovini.

Obim trgovanja premašio je 1,2 milijarde dolara u danima koji su prethodili dolasku šestostrukog dobitnika Zlatne lopte za najboljeg fudbalera svijeta, navodi se.

“Uspjeli smo se uključiti u novu globalnu publiku, stvarajući značajan tok digitalnih prihoda”, rekao je Marc Armstrong, glavni direktor partnerstva u  PSG -u.

NOVI TREND

Cijena fan tokena PSG -a ove je sedmice narasla zbog glasina o dogovoru s Mesijem, pri čemu je nova prodaja generisala oko 30 miliona eura, a PSG je uzeo neodređenu većinu tog iznosa – najmanje 15 miliona eura, rekao je izvor koji poznaje tu stvar. PSG je odbio komentar u vezi ovoga.

Kretanje cijena fan tokena može imati malo veze s performansama ili rezultatima na terenu. PSG-ov token, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko 52 miliona dolara, skočio je preko 130% u samo pet dana usred špekulacija o Mesijevom dolasku na rekordnih preko 60 dolara u utorak. Posljednji put su pale 10% na oko 40 USD, prema web stranici CoinMarketCap.

Alexandre Dreyfus, izvršni direktor Socios.com, rekao je da PSG ima koristi od svog simbola, a drugi klubovi bi se mogli ugledati na njegov dogovor s Mesijem.

“Vjerujem da bi ovo mogao biti početak novog trenda jer fan tokeni i Socios.com igraju sve istaknutiju ulogu u sportu na najvišem nivou”, rekao je.

PSG je osvajao domaće titule otkako su ih 2011. godine preuzeli njihovi vlasnici, Qatar Sports Investment, ali nikada nisu osvojili prestižnu i unosnu evropsku Ligu prvaka. Messi ga je osvojio četiri puta, posljednji put 2015.

Dolazak rekordnog strijelca Barcelone, sa 672 gola, pojačat će ambicije PSG -a i očekuje se povećanje prihoda od komercijalnih poslova kao i od prodaje robe.

Ipak, nekoliko uglednih poslovnih i ličnosti iz svijeta zabave podržalo je kripto imovinu, a Teslin vlasnik Elon Musk, osnivač Twittera Jack Dorsey i reper Jay-Z bili su među onima koji su pokazali podršku za Bitcoin.

PSG je rekao da je došlo do velikog obima trgovanja njegovim fan tokenima  nakon izvještaja da je Messi spreman da se pridruži klubu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.