Ministarstvo pravde zatražilo dokumente od izvršnog direktora kompanije Binance

Tužioci Sjedinjenih Država su zatražili od izvršnog direktora Binance kompanije (Changpeng Zhao) da dostavi dokumente povezane sa njihovim provjerama protiv pranja novca.

Zahtjevi ministarstva pravde

Tužioci su tražili od kompanije Binance dokumente koji detaljno prikazuju provjeru protiv pranja novca kao i poruke od strane izvršnog direktora ove kompanije, Chanpeng Zhaoa.

Ministarstvo pravde je tražilo od kompanije Binance i njenih 12 partnera, da objelodane poruke u kojima se diskutuje o tome kako berze upravljaju sa ilegalnim transakcijama, prenio je Rojters u četvrtak navodeći da je ovo zahtjev od decembra 2020. godine. Takođe su tražili od ovih kompanija dokumente označene sa „dokumenti za uništavanje, izmjenu ili ukloniti iz Binance arhive,“ ili „prebačeni iz Sjedinjenih Država.“ Prema ovom izvještaju, tužioci zahtjevaju 29 dokumenata povezanih sa menadžmentom, strukturom, finansijama, poslovanjem i usaglašenošću sa zakonskom regulativom ove kompanije još od 2017. godine.

Ovaj zahtjev je dio provjere usaglašenosti kompanije Binance sa zakonskom regulativom u Sjedinjenim Državama. Prema nekoliko izvora, koji su bliski ovom slučaju, vlasti u Sjedinjenim Državama žele da se uvjere da li je Binance prekršio bankarski Zakon o povjerljivosti. Ovaj Zakon zahtjeva od berzi da se registruju kod odjeljenja za trezor i da postupaju prema zakonu protiv pranja novca. Kršenje ovog Zakona može uzrokovati zatvorskom kaznom od 10 godina.

U odgovoru za Rojters, glasnogovornik kompanije Binance, Patrick Hillman je rekao da je ovo „standardna procedura“ kojom regulator provjerava kripto organizacije. „Redovno sarađujemo sa agencijama da bismo odgovorili na sva pitanja koja nam postave.“

Changpeng Zhao je objavio na tviteru da je Binance dobrovoljno predao zahtjevane dokumente. Tužioci su predali zahtjev za „dobrovoljnu podjelu određenih informacija još u 2020. godini, te smo to i učinili,“ napisao je Changpeng Zhao dodajući da je „jako bitno da ova industrija izgradi povjerenje kod regulatora.“

Binance opovrgao optužbe Rojtersa

Rojters je objavio nekoliko istražnih radnji koje su bile štetne optužbe za Binance tokom protekle godine, ali je ova berza nekoliko puta opovrgla sve navode. Rojters je u julu objavio navode da je Binance izbjegao sankcije Sjedinjenih Država i pružao usluge korisnicima iz Irana. Changpeng Zhao je odgovorio da kompanija Bianance koristi Rojtersov KYC proizvod da bi potvrdila identitet korisnika usluga. Mjesec dana prije ovoga, Rojters je tvrdio da su kriminalci iskoristili Binance da operu 2,35 biliona dolara u ukradenim sredstvima. Crypto Briefing se obratio ovoj berzi po pitanju ovakvog navoda i predstavnik berze je rekao da je u izvještaju Rojtersa korištena „stara informacija i neprovjerena lična potvrda da bi se stvorila lažna priča.“ Binance je takođe objavio blog post u aprilu 2022. godine, opovrgavajući navode Rojtersa da su predali podatke ruskim vlastima.

Binance je najveća svjetska kripto berza koja ima volumen od oko 60 biliona dolara, na dnevnom nivou, prema podacima kompanije Nomics. Od njenog otvaranja u 2017. godini, doživjela je eksplozivan rast kao i potražnju za digitalnim sredstvima. U 2021. godini se suočila sa žestokim ispitivanjem od strane regulatora širom svijeta, koji su provjeravali kako ova berza radi, jer je berza bila optužena da ne posluje prema propisima regulatora i da se ne pridržava adekvatnih provjera protiv pranja novca. Kao odgovor na ove optužbe, Binance je uveo nekoliko mjera da bi postupio prema zahtjevima regulatora, smanjujući trgovanje sa polugom (leverage trading) sa 100x na maximum od 20x kao i striktniju identifikaciju prilikom registrovanja korisničkog naloga.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.