Monero izvršio hard fork sa ciljem poboljšavanja sigurnosti i privatnosti

Monero, jedna od najvažnijih kriptovaluta za privatnost, izvršila je nadogradnju protokola 13. avgusta 2022. godine, da poboljša privatnost i sigurnost koju nudi ova mreža.

Hard fork je uspješno izvršen na bloku 2,668,888, zahvaljujući kolektivnom naporu preko 70 programera, a ovo se dogodili nakon skoro 4 mjeseca od datuma objavljivanja.

Monero je jači sa opsežnim poboljšanjima protokola

Ovaj hard fork donosi nekoliko ispravki u unutrašnji multi-signature mehanizam, da bi se obezbjedila razmjena informacija kao što je razmjena ključeva i sinhronizacija između novčanika, kako je objašnjeno na njihovoj internet stranici.

„Multisig znači da transakcija treba nekoliko potpisa prije nego što može biti predata na Monero mrežu za izvršavanje. Umjesto da jedan Monero novčanik samostalno stvara, potpisuje i predaje transakciju, trebaće vam grupa novčanika i saradnja između njih da biste izvršili transakciju.“

Dodatno, potreban broj potpisnika za izvršavanje transakcije je povećan sa 11 na 16. Podizanje broja potpisnika omogućava nemogućnost praćenja porijekla transakcije na mreži. Ova mogućnost je lansirala Monero u najpopularniju kriptovalutu među entuzijastima koji vole privatnost.

U smislu sigurnosti, bulletproof algoritam je nadograđen u bulletproof+, koji predstavlja zero-knowledge proof algoritam uveden 2018. godine, da bi poboljšao privatnost mreže, sakrivajući tačnu količinu transakcija, te je samo prikazivao porijeklo i destinaciju transakcije.

Još jedno značajno poboljšanje koje donosi nova nadogradnja je „View tags“ i ovo je nova mogućnost koja dozvoljava da se sinhronizacija novčanika poveća za 30-40%. Ovo je ključno za povećavanje ukupne performanse cijelog ekosistema sagrađenog oko Monero (XMR).

Monerov fokus ostaje na privatnosti i bezbjednosti

Ovaj hard fork predstavlja veliko udaljavanje od sigurnosnog modela Bitcoina, obezbjeđujući stalni podsticaj rudarima pomoću „razumnih naknada“ garantujući sigurnost mreže i nemogućnost praćenja.

Ovo je petnaesta nadogradnja Monero mreže i vjerovatno neće biti poslednja, tako da se može očekivati još nadogradnji koje će se odnositi na sigurnost i prvatnost, kada vlade počnu progoniti programere i protokole koji su orijentisani na privatnost.

Prošle sedmice, programer Tornado Cash-a je uhapšen u Amsterdamu zbog svog učešća u stvaranju alata koji su kriminalci koristili za pranje novca. Tornado Cash je pametni ugovor koji „miksa“ transakcije korisnika koji šalju svoje tokene kroz ovaj ugovor. Ovo je decentralizovani projekat koji se prilagodio regulatorima Sjedinjenih Država i u jednom trenutku zabranio neke od novčanika koji su bili zabranjeni od strane OFAC-a.

U kripto svijeu, alati za privatnost su postali mač sa dvije oštrice. Veliki broj kriminalaca iskorištava ove protokole u svrhe pranja novca i da ne bi bili uhvaćeni od strane vlasti, međutim, većina korisnika samo želi da sačuva svoju anonimnost i svoje pravo da privatno prebacuju svoj novac.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.