Morgan Stanley izjavio da bi amerika mogla regulisati izdavače stabilnih novčića kao što je regulisala banke

Digitalna valuta centralne banke amerike CBDC (Central Bank Digital Currency), treba da obezbijedi da dolar ostane dominantan mehanizam plaćanja u svijetu, izjavio je analitičar ove banke.

Trezor i kongres amerike spremaju regulaciju stabilnih novčića ili kripto dolara, a mogli bi biti regulisani na isti način kao što su banke regulisane, izjavio je Morgan Stanley prošlog mjeseca.

Predsjednik Joe Biden je skoro potpisao izvršnu naredbu koja se odnosi na budućnost digitalnih sredstava, sa fokusom na istraživanje digitalne valute centralne banke (CBDC).

Američka administracija potvrđuje konkurenciju od strane stranih CBDC, u Kini i Evrpi, te uviđa potrebu da hitno reaguje „da bi američki dolar ostao favorizovan i dominantan sistem plaćanja,“ izjavila je Sheena Shah. Ova administracija vidi regulaciju kripto tržišta kao način da se upravlja uticajem na dominaciju američkog dolara, navodi se u saopštenju.

Uticaj na kripto tržište bi mogao biti jako visok, jer oko 60% Bitcoina i Ethereuma na berzama se trguje protiv stabilnih novčića, a posuđivanje stabilnih novčića je postalo važan dio centralizovanih i decentralizovanih finansija (DeFi). DeFi je termin koji se koristi za posuđivanje, trgovanje i ostale finansijske aktivnosti koje se izvršavaju na blockchainu, bez potrebe za trećim stranama (posrednicima).

Morgan Stalney je izjavio da još uvijek postoji regulatorna nesigurnost oko stabilnih novčića i hartija od vrijednosti, derivata ili proizvoda, dodajući da oni još uvijek nisu široko rasprostranjeni za poslove i transakcije korisnika.

Ako je vlada amerike ozbiljna oko uvođenja CDBC-a, ovo bi potencijalno moglo promijeniti poslovne modele banaka i kompanija za plaćanje, a takođe bi moglo smanjiti takse, navodi se u izvještaju.

Banka sa wall street-a očekuje da napredak kripto regulacije bude lagan, pogotovo zbog toga što se približavaju novembarski izbori u americi.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.