Ethereum and Bitcoin

Može li Ethereum u budućnosti preteći Bitcoin?

Da li je BTC, vodeći kripto, spreman da se odbrani od Ethereuma sa „nevjerovatnom mrežnom vrijednošću, bogatom zajednicom i tempom inovacija?“

„Čini se da je uspon Ethereuma na vrh kripto svemira nezaustavljiv“, izjavio je Nigel Green sredinom avgusta i nije teško shvatiti zašto deVere izvršni direktor to misli. DeFi je na cjedilu, NFT -ovi su u porastu, Ethereum (ETH) ostaje skalabilniji od Bitcoina (BTC), a nudi i veću upotrebu, uključujući pametne ugovore. Štaviše, Ethereum će uskoro preći na algoritam konsenzusa o dokazima o ulogu (PoS), koji će izgledati ekološki prihvatljiviji od Bitcoin-ovog energetski intenzivnog protokola za dokaz o radu (PoW).

„Ethereum je već godinama ispred Bitcoina u svemu osim po cijeni i slavi“, rekao je Green ranije ove godine, dodajući:„Postoji pravi osećaj da je 2021. godina za Ether. Došlo je njegovo vrijeme. “Ali, da li je zaista predznak da je prva, najveća i najpoznatija kriptovaluta na svijetu spremna da se odrekne svoje krune u tržišnoj kapitalizaciji? Možda ne.

„Ako pogledate početnu stranicu CoinMarketCap -a u proteklih pet godina, Ethereum obično “čuči” na drugoj poziciji, odmah iza Bitkoina – i zaista se nije maknuo sa tog drugog mjesta na bilo koji trajan način od svog lansiranja“, izjavila je Molli Jane Zuckerman za Cointelegraph dodajući: „Istorija nam pokazuje da postoji samo jedna kriptovaluta koja ikada može da pretenduje na titulu „kralja kripto svemira “.

Dakle, postoji li šansa za flip – izraz koji se često koristi za opisivanje zaokreta ETH i BTC? Da li altcoini i dalje imaju koristi od svjetlosti koja obasjava Bitcoin ili oni sami odstupaju i postaju sve popularniji? Na kraju, može li se ovo dvoje uopšte porediti jer se vidi da služe različitim svrhama unutar kripto i šireg finansijskog prostora?

Nije gotova stvar

„Eventualna dominacija Ethereuma nije sigurna stvar“, prokomentarisao je Esvar Prasad, profesor ekonomije na Univerzitetu Cornell i autor knjige koja će uskoro biti objavljena, „Budućnost novca“. Moglo bi doći do tehničkih komplikacija sa prelaskom Ethereuma na protokol konsenzusa PoS, „i postoje mnogi rizici od napada na DeFi proizvode koji bi mogli narušiti povjerenje u te proizvode, a i u sam Ethereum“, rekao je on za Cointelegraph.

Ipak, Bitcoin se nije pokazao kao efikasno sredstvo razmjene, dodao je Prasad, a njegov blockchain ima samo „ograničenu funkcionalnost“ u poređenju sa Ethereumom, posebno kada je riječ o decentralizovanim finansijama (DeFi): „Ethereum pruža veću fleksibilnost, posebno za DeFi proizvode i usluge, a ima potencijal da postane održiv i efikasan medij razmjene, sa niskim kašnjenjem i velikom propusnošću za transakcije. ”

Možda je Green otišao predaleko, spomenuo je vanredni profesor finansija na Univerzitetu Zapadne Australije Lee Smales. „Neizbježno“ je jaka reč, na kraju krajeva, rekao je za Cointelegraph, „ali, rekao bih da je velika vjerovatnoća da će se to dogoditi – iako je nedavni skok Bitcoina nadmašio je to i za sada je samo možda malo odložio tajming . Pretpostavljam da će se to desiti u naredne dve do tri godine.

Pa, koliko dugo?

btc i eth

Čini se da se mnogi klade na Ethereum i često se postavlja pitanje: ne ako već kada? Eter bi u narednim godinama mogao da nadmaši Bitcoin kao najveću zalihu vrijednosti u kripto svijetu, rekli su analitičari Goldman Sachsa u julu, dok je deVere's Green predvidio zaokret „vjerovatno u roku od pet godina“.

“Mislim da će ETH-u uskoro biti teško okrenuti Bitcoin”, rekao je za Cointelegraph Justin Hartzman, izvršni direktor i suosnivač kanadske kripto berze CoinSmart. „Sledeće prepolovljavanje [BTC] je 2024. godine, što će neizbježno povećati cijenu. Takođe, imajte na umu da se „Ethereum ubice“ poput Cardana i Tezosa pojavljuju u velikoj mjeri. Ako uspiju, mogli bi izvući mnogo potencijalne tržišne kapitalizacije od Ethereuma. ” Ako dođe do razmjene mijesta, „mogu da vidim da će se to potencijalno dogoditi za pet do šest godina“.

„Ne vjerujem u pogledu tržišne kapitalizacije i ukupne procjene da će Ethereum nadmašiti Bitcoin“, rekao je generalni direktor Banz Capital John Iadeluca za Cointelegraph, dodajući: „Bitcoin stoji kao globalni„ uvod “u kriptovalute, barem u doglednoj budućnosti . Na primjer, ne vidim nijedan scenario gde SEC odobrava Ethereum ETF prije nego što odobri Bitcoin ETF.

Jason Peckham, analitičar u kompaniji za upravljanje investicijama Invictus Capital, rekao je za Cointelegraph: „Ne slažem se da je to neizbježno. U stvari, pet godina je dovoljno vremena da autsajder okrene ETH i BTC. ” Mnogo zavisi od toga kako dve kripto zajednice upravljaju svojim regulatornim izazovima, dodao je on, kao i od unutrašnjih faktora, poput brzine “kojom je ETH spaljivan nakon EIP-1559”, što bi trebalo da je učini manje inflatornom i potencijalno više privlačnom za investitore. Dodao je takođe:”Moraju se uzeti u obzir i faktori životne sredine. Ogromna upotreba električne energije u rudarstvu Bitkoina odavno je poznata, ali kada je Elon Musk na nju skrenuo veću pažnju ranije ove godine, cijena BTC-a je pala. Dok se Bitcoin od tada povećao, „energetsko pitanje nastavlja da privlači pažnju“, rekao je Smales, i to bi trebalo samo da se pojača. “Dakle, prelazak Ethereuma na PoS stvara dodatnu prednost koja bi mogla dovesti do toga da se preokret dogodi ranije.”

Šta bi moglo da poremeti Ethereum?

Green je ispričao da je ETH već stekao 300% 2021. godine, u poređenju sa samo 55% za BTC, i da je nadmašio svu ostalu imovinu tokom prve polovine godine. Postoji li nešto što bi moglo da zaustavi njegov zamah?

Da bi ostao u sukobu oko zaokreta BTC -a, Ethereum mora da zadrži svoju ulogu najveće platforme pametnih ugovora, međutim, neki novi konkurenti se i dalje pojavljuju. „PoS još nije potpuno dokazan“, rekao je Smales, i mogao bi se razviti tako da tržištem dominira nekoliko vrlo velikih igrača – koji ga u osnovi centraliziraju – stvarajući trzavice na tržištu i moguće čak i veće transakcijske naknade.

Nadogradnja EIP-1559 trebalo je da učini naknade za Ethereum gas lakšim za upravljanje, ali prema ICharts-u, prosječne naknade za gas dostigle su tromjesečni maksimum. S obzirom na to da su naknade za gas neprestano opterećivale upotrebljivost mreže, nadogradnja na Ethereum 2.0 ili Eth2 ne može doći uskoro.

Štaviše, Bitcoin ne miruje, tehnološki gledano. „Planirana nadogradnja Taproot-a mogla bi značajno povećati efikasnost, privatnost i funkcionalnost njegovog blokchaina“, rekao je Prasad.

Bitcoin takođe uživa u prednosti „prvog pokretača“ koja može biti kritična za mreže. “Slučaj dominacije BTC-a svodi se na njegov superiorni Lindi efekat”, rekao je Peckham za Cointelegraph, misleći na koncept koji je popularizovao Nicholas Taleb, a koji smatra da što je tehnologija starija, to će joj životni vijek biti duži. „Zajedno sa ovim je i dugoročni trend ka snažnijim učesnicima na tržištu koji drže većinu Bitkoina, dok ostatak svijeta nastavlja da bude uvučen u posjedovanje svog udjela u glavnoj kriptovaluti“, dodao je Peckham.

Ipak, čini se da Ethereum sada ima zamah. „Trendovi na kripto tržištima zaista su se okrenuli ka Ethereumu još od eksplozije DeFi ljeta, praćene stalnom popularnošću NFT-a“, rekao je Zuckerman, dok je Peckham dodao:„Kohorte korisnika su uvučene u Ethereum za DeFi i za NFT -ove, dok je poređenje Bitcoina manje raznoliko u svom rasponu upotrebe. Većina onoga zbog čega su kripto domoroci poput mene trenutno uzbuđeni u kriptovalutama ili je izgrađena na Ethereumu ili na njegovom konkurentu.

Ethereum ima najbogatiji ekosistem u kripto prostoru, a DeFi, koji u velikoj mjeri živi na Ethereumu, danas drži ogromne količine zaključane ukupne vrijednosti, uprkos ranom padu ovog ljeta i tvrdnjama da je DeFi samo mjehur bez neke nasljeđene vrijednosti.

„DeFi je imao najstroži test do sada i uspješno je prošao. Broj korisnika DeFi -a već je prešao 3,25 miliona jer se svakodnevno povećavaju programi korisnosti i upotrebe “, rekao je Hartzman, dodajući:„ Sa sve većim brojem aplikacija i korisnika, Ethereum bi mogao da iskoristi Metcalfeov zakon i eksponencijalno poveća ukupnu vrijednost mreže. “

Da li su Bitcoin i Ethereum zaista uporedivi?

bitcoin i ethereum

Međutim, nakon daljeg razmišljanja, ima li uopšte smisla upoređivati Bitcoin sa Ethereumom? Jedan je (pretpostavljeni) oblik novca, drugi je platforma, novi superkompjuter koji pokreće Web 3.0, na kome se, vjerovatno, mogu graditi nove tehnologije.

Trenutno dvije platforme obavljaju različite zadatke. Kada efekti nadogradnje Taproof -a dođu u prvi plan i programeri počnu sa izgradnjom DeFi ekosistema oko Bitcoin mreže, to bi se moglo pretvoriti u potpuno novi argument. Za sada je, međutim, Bitcoin prvenstveno skladište vrijednosti, dok je Ethereum decentralizovana platforma za aplikacije. „Ovo nije debata„ Coca-Cola vs Pepsi “. Ovo je debata „zlato vs internet“, rekao je Hartzman.

„I Ethereum i Bitcoin su kriptovalute, ali gledajući na viziju, oni slijede dva veoma različita cilja“, dodao je Iadeluca: „Ne verujem da se Bitcoin i Ethereum međusobno takmiče; radije, verujem da se njihov rast nadopunjuje. ”

„Sa tehničkog stanovišta, oni se fundamentalno razlikuju“, rekao je Peckham, ali iz ugla investitora ima smisla upoređivati ih.

„Bitcoin je jedinstven kao skladište vrijednosti“, rekao je Hartzman. „Zaista ne postoji ništa slično Bitcoin-u, a uskoro neće biti ni nečega sličnog. Međutim, rekavši sve to, nemoguće je kladiti se protiv Ethereuma zbog njegove nevjerovatne mrežne vrijednosti, bogate zajednice i brzine inovacija.

Peckham je rekao Cointelegraph -u: „Kao trgovac, sada sam optimističniji u pogledu Ethereuma u ​​pogledu cene. Mislim da će nastaviti da nudi superiornu prednost Bitcoin -u u trci. ”

Umesto da izaberu pobednika, „realnija perspektiva“, rekao je Prasad za Cointelegraph, jeste da „u narednih nekoliko godina, Bitcoin i Ethereum učvršćuju svoju zajedničku dominaciju u kripto prostoru, dok konkurencija među njihovim pristalicama dovodi do inovacija u oba ekosistemi. ”

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.