kri

Može li se kriptovaluta tretirati kao dugoročna investicija?

 Uz prevladavajuću volatilnost na kripto tržištu, nikada nije bilo važnije razlikovati metodologije kupovine u ovom sektoru. S jedne strane imate trgovce, a sa druge imate investitore. Iako mnogi pretpostavljaju da su to dvoje međusobno zamjenjivi, postoje ključne razlike u golu svakog igrača. Trgovci drže imovinu dok ne postignu kratkoročni uspjeh, dok se ulaganje zasniva na principu kupi i drži. Investitori ulažu svoj novac nekoliko godina, decenija, pa čak i duže.

Na tržištu Bitcoin (BTC) – HODL je postao mantra! HODL, akronim za ‘drži se za dragi život’, je osnovna filozofija po kojoj živi većina BTC maksimalista. Za hodlera (tj. investitora) kratkoročne fluktuacije cijena su beznačajne, dok trgovci imaju definisane nivoe rizika. Za trgovca bi idealan savjet bio – ako gubite novac, onda završite trgovinu u svom definisanom stop-loss rasponu, dok bi za investitora idealan savjet bio da kupite svaki pad i onda HODL.

Odabir pravih kriptovaluta za dugotrajno ulaganje

Posljednja stvar koju treba da uradite kada je novac u pitanju je da idete na slepo i nepripremljeno. Radite, istražujte, čitajte sve što možete o sektoru, novčićima, projektima, tehnologiji. Ne vjerujte svemu što pročitate na društvenim mrežama; svi smo čuli za nekoga ko je uložio u kriptovalutu i ostvario veliki povrat ulaganja, ali i izgubio sve.

Ne radite ništa sa svojim novcem što ne razumijete. Odvojite malo vremena da naučite osnovnu mehaniku – ne samo o projektu, već i da shvatite kakav ste investitor.

Ovo bi bilo ključno za pronalaženje investicija koje bi vam najbolje odgovarale.

Promjenjivost kripto tržišta je u posljednje vrijeme naširoko pokrivena. Dakle, razumijevanje vašeg cilja s investicijama u digitalnu imovinu koje dopunjuju vašu sklonost ka riziku jedan je od najvažnijih koraka koje trebate napraviti prije nego što napravite iskorak. Ulaganje u pravu digitalnu imovinu može biti nezgodno. Ono što treba uzeti u obzir je pouzdanost projekta. Kada je riječ o digitalnoj imovini, potrebno je sagledati kolektivno povjerenje u mjesta zajednice novčića u projektu. Ostale karakteristike koje doprinose uspijehu projekta uključuju uslove nabavke i njegovu svrhu.

Alokacija

Budući da Bitcoin i ETH, matična valuta Ethereum blockchaina, zajedno čine 60% tržišta kriptovaluta, ova dva sredstva će igrati važan dio vašeg portfolia. Ove dvije kriptovalute osiguravaju da vaš portfolio prati široko tržište kriptovaluta.

Ostatak portfolia se može podijeliti na zasebne investicije, koje se fokusiraju na projekte za koje ste raspoloženi. Ovo je mjesto gdje se “shvatiti kakav ste investitor” dolazi do izražaja. Vaš apetit za rizikom će vjerovatno definisati kako ćete svoj portfolio dodijeliti altcoinima.

HODL strategija

Ne postoji savršen portfolio. Diverzifikovan portfolio kojim upravlja nervozni investitor vjerovatno će propasti, bez obzira na to koliko su sredstva odabrana.

U 2021. godini, vlasnici Bitcoina su porasli za 47,35%, dok su vlasnici ETH-a porasli za preko 300%. Za HODL strategiju potrebna imovina ne uključuje čitanje grafikona ili analizu tržišta, vještina koja je najvažnija je strpljenje. Kvalitetne investicije će sigurno rasti. Dok većina trgovaca gleda na vrijeme na tržištu, najbolja opklada za investitore je vrijeme! Što je duži period zadržavanja, veći su dobici.

Postoje kratkoročne ljuljačke koje dođu i prođu. Budući da je kripto-imovina promjenjiva, istorijski gledano, najbolji način za uspjeh s kriptom je zadržati ono što već imate.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.