Mreža Solana blockchaina ponovo prestala sa radom

Solana nastavlja da doživljava teške tehničke problema, uprkos rastu u institucionalnoj primjeni.

Solana, jedan od većih Ethereumovih protivnika, ponovo je doživjela zastoj u radu od nekoliko sati, nakon što je njena glavna mreža ostala bez konsenzusa, prema izjavi Solana Labs direktora za komunikacije.

Globalna mreža validatora je već uspjela da ponovo podigne mrežu, te da je pusti u rad, nakon što su resetovali klaster u 3 AM UTC.

Solana, poznata kao „ubica Ethereuma“ doživjela je prestanak rada zbog „ogromnog“ broja dolaznih transakcija koje su bukvalno zagušile mrežu. Mreža se borila da obradi rekordnih 100 gigabajta podataka u sekunid, prema izjavi sa tvittera.

Candy Machine, aplikacija koja je dizajnirana da mintuje NFTove, je bila glavni uzrok ovog pada. Neki korisnici su kritkovali Solanu zbog cenzurisanja NFT minting botova, zbog kojih je mreža i pala. Međutim, Federa je pojasnila da ova fondacija nije izdala takvu instrukciju i zapravo je samo nekoliko validatora usvojilo istu.

Ovo nije rijedak događaj

Solana se pojavila kao jedan vrlo jakih Ethereum protivnika u 2021. godini, zbog svoje velike moći propusnosti.

Međutim, ovaj blockchain je često imao probleme. U januaru, ova jako mlada mreža je doživjela čak 5 padova, izazivajući ismijavanje od strane šire kripto zajednice.

Solana je takođe imala pad od 18 sati u septembru 2021. godine, koji je izazvao pad tržišne vrijednosti SOL tokena za više od 20 biliona dolara.

SOL token se sada drži relativno dobro, uprkos još jednom značajnom padu mreže. Trenutno je u padu za 5%, u poslednja 24 sata, te je i dalje u trci sa drugim Ethereumovim protivnicima Terra (LUNA) i Avalanche (AVAX).

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.