Najveća brazilska banka nudi čuvanje kripto sredstava

Itaú, najveća komercijalna banka u Brazilu, sa preko 400 biliona dolara u sredstvima, počinje sa ponudom čuvanja kripto sredstava.

Itaú Digital Assets, odjeljenje za upravljanje kriptovalutama, prvo će početi sa ponudom čuvanja kripto sredstava, nakon čega će pokrenuti vlastitu kriptovalutu a zatim će se proširiti na korporacije i institucionalne klijente.

“Čuvanje kripto sredstava je fundamentalni element, posebno u tržištu novih sredstava kao što je kripto tržište i ovo donosi sigurnost za investitore. Mi ćemo čuvati sredstva naših korisnika u pouzdanom okruženju,” izjavio je Eric Altafim, direktor za proizvode kompanije Itaú Unibanco.

Ova banka je skoro zaposlila bivšeg potpredsjednika kompanije Crypto.com za Brazil, te on sada obavlja dužnost izvršnog direktora za digitalna sredstva u Itaú Unibanco.

“Primjetili smo da nove generacije žele da digitalizuju svoja sredstva i investicije. U okviru naše jedinice za digitalna sredstva, nudićemo rješenja sa najstriktnijom sigurnošću i standardima.“

Ovo je prva banka u Brazilu i jedna od prvih u svijetu koja nudi čuvanje Bitcoina u svoje ili u ime svojih klijenata.

Još uvijek se ne zna da li će rezerve biti frakcionalne ili ne, jer danas kompanije koje se bave kripto sredstvima obezbjeđuju šemu podataka pod nazivom Merkle-tree, kada je u pitanju prikazivanje rezervi koje čuvaju.

Ostaje da se vidi na koji način će se obezbijediti čuvanje kripto rezervi. Jedino je sigurno, usvajanje kriptovaluta u Brazilu dostiže sasvim novi nivo.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.