Nakon 190 miliona dolara izgubljenih tokom hakerskog napada Nomad odlučio da restartuje most

Cross-chain protokol Nomad se priprema za ponovno pokretanje i djelimičnu nadoknadu izgubljenih sredstava koje su odnijeli hakeri u avgustu ove godine.

„Od hakovanja u avgustu, tim je naporno radio na povratu sredstava i stvaranju potrebnih nadogradnji da bi se ponovo pokrenuo Nomad Token Bridge,“ objavio je tim u postu na Medium-u.

Nomad je zamolio korisnike pogođene ovim hakovanjem da urade KYC verifikaciju preko CoinList-a, centralizovane berze, da bi mogli dobiti dio ukradenih sredstava. Nomad tim je izjavio da je KYC proces neophodan da bi se osiguralo da su plaćanja u skladu sa zakonskom regulativom.

Proces verifikacije je sada otvoren. Kada se ovaj proces završi, korisnici će dobiti posebne NFT tokene koji će im omogućiti pristup dijelu vraćenih sredstava na Ethereum blockchainu. Ovi NFT-ovi su neprenosivi i omogućiće korisnicima da prime dodatna sredstva u budćnosti, čim ista postanu dostupna.

Prvog avgusta 2022. godine, oko 300 korisnika je uzelo sredstva sa Nomad cross-chain mosta, koji omogućava korisnicima da prebacuju tokene kroz Ethereum, Moonbeam, Evmos i Avalanche blockchin. Incident se dogodio kada su developeri učitali softversku nadgoradnju sa greškom koja dozvoljava hakerima da izvuku sredstva sa ovog mosta.

Ukupno je ukradeno 190 miliona dolara i ovo je bio jedan među većim hakovima u 2022. godini. Od ove količine, etički hakeri su vratili preko 22 miliona dolara. Nakon skoro mjesec dana pauze, Nomad tim se nada da će uspješno otvoriti most da bi vratili korisnicima jedan dio njihovih sredstava.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.