Nakon Binance-a i CryptoCom je objelodanio dokaz o rezervama

CryptoCom je podijelio dokaz o rezervama za devet kripto sredstava i koristili su istog revizora kao i Binance.

CryptoCom je dao uvid u svoje rezerve zbog rastuće potražnje za transparentnosti u ovoj industriji, koju je izazvao kolaps FTX berze.

Revizor je ustanovio likvidnost ove berze za nekoliko kriptovaluta, uključujući Bitcoin i Ethereum koji su podržani preko 100%.

Kako je ova berza objavila u petak, reviziju njihovih rezervi je radila kompanija Mazars Group, nezavisna savjetodavna kripto kompanija, koja je prošlog mjeseca radila istu reviziju za Binance.

Mazars Group je koristila „napredne kriptografske procedure“ da bi se uvjerili o dostupnosti sredstava korisnika. Sedmog decembra su poredili sredstva na CryptoCom adresama sa sredstvima korisnika, korištenjem upita u stvarnom vremenu.

Rezultati su pokazali da BTC i ETH imaju rezerve od 102% i 101%. Najkorišteniji stabilni novčići, uključujući USDC i USDT imaju rezerve od 102% i 106%.

Ostali provjereni tokeni uključuju XRP, DOGE, SHIB, LINK i MANA, ali berza za ove tokene nije obezbjedila stvarne cifre kada je su pitanju rezerve.

„Pošto je dokaz o rezervama bitan korak za cijelu industriju, njegov cilj je povećavanje transparentnosti i početak procesa podizanja povjerenja od strane korisnika,“ – Kris Marszalek, izvršni direktor berze Crypto.com

Kao i Binance, CryptoCom sada dozvoljava korisnicima da potvrde da su njihova sredstva sigurna i dostupna kroz aplikaciju ali i preko internet stranice.

Dokaz o rezervama je alat transparentnosti koji koristi javne podatke na blockchainu da bi dokazao bezbjednost sredstava korisnika na berzama. Adekvatna implementacija ovakvog sistema zahtjeva nezavisnog revizora koji će analizirati sredstva kompanije i potvrditi da je berza u potpunosti solventna.

Ovu činjenicu je konstantno iznosio izvršni direktor Kraken berze, Jesse Powell, koji je početkom sedmice kritikovao navodne propuste u dokazu o rezervama berze Binance.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.