New York zabranjuje rad CoinEx-u i konfiskuje 1,7 miliona dolara kripto imovine

 

CoinEx je ugašen jer se nije registrovao kao brokersko-diler drustvo i “lažno se predstavljao kao kripto berza”, saopštio je NYAG.

Državna tužiteljka Letitia James zabranila je rad kripto berzi CoinExu u Hong Kongu i New Yorku. Prema najavi od 15. juna, zaplijenjeno je više od 1,7 miliona dolara vrijednih sredstava zbog toga što se CoinEx navodno nije registrovao kao posrednik u prometu vrijednosnih papira i robe.

Sporazum rješava prethodnu tužbu protiv CoinExa iz februara, kada ga je njujorški državni tužilac optužio da se lažno predstavlja kao berza i da se nije registrovao kod lokalnih vlasti.

Kao dio današnje naredbe o pristanku, CoinExu je zabranjeno nuditi, prodavati ili kupovati vrijednosne papire i robu u New Yorku i zabranjeno mu je da svoju platformu učini dostupnom u ovoj državi”, stoji u najavi.

Prema sporazumu, više od 1,1 milion dolara biće vraćeno 4.691 investitoru iz Njujorka, a više od 600.000 dolara biće uplaćeno kao kazna državi.

Nadalje, CoinEx mora implementirati geoblokiranje kako bi spriječio pristup njujorškim IP adresama. Takođe je zabranjeno za CoinEx da kreira bilo kakve nove naloge za korisnike Sjedinjenih Država.

Današnji sporazum trebao bi poslužiti kao upozorenje kripto kompanijama da postoje ozbiljne posljedice ako se ignorišu njujorški zakoni. Moj ured će nastaviti da se obračunava s kripto kompanijama koje drsko zanemaruju zakon, obmanjuju investitore i dovode Njujorčane u opasnost”, rekao je James u izjavi.

Korisnici CoinExa moći će povratiti kripto sredstva direktno sa berze u narednih 90 dana. Nakon ovog perioda, kvalifikovani investitori će moći da primaju sredstva u fiat valuti slanjem e-pošte na [email protected]. Prema najavi, investitorima će biti vraćene kriptovalute ili gotovinski ekvivalenti koji je bio na računima od 25. aprila 2023. godine.

James je tužio CoinEx na Vrhovnom sudu New Yorka 22. februara zbog navodnog angažovanja “u ponovljenim i upornim lažnim praksama” i kršenja državnog zakona (Martinovog zakona – jednog od najrigoroznijih zakona protiv prevara u zemlji). U žalbi, James je različite tokene klasifikovao kao “robu i vrijednosne papire”, uključujući Amp AMP $0,00, LBRY Credits (LBC), Rally (RLY) i Terra LUNA $0,59.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.