NFT-ovi napravljeni na Cardano-u prešli cifru od 800 hiljada

Preko 800 hiljada NFT tokena je napravljeno na NFT MAKER platformi (NMKR), prvom javnom “Mint-on-Demand” alatu koji pokreće Cardano (ADA) blockchain.

Ova platforma za pravljenje NFT-a je dospjela u vijesti preko tvita od 6. marta:

Jedan od kripto projekata koji koriste ovu platformu za stvaranje svojih NFT-ova je CardanoPeakz, sa svojim digitalnim kolekcionarskim predmetima koji predstavljaju vrhove svijetskih planina, kao što je Mt. Everest, Nanga Parbat i Denali. Odgovarajući na tvit, projekat je takođe naglasio dodavanje još više NFT-ova.

NFT MAKER je lansiran na način da smanji barijeru ulaženja u NFT-ove krajnjim korisnicima, umjetnicima i brendovima. U ovom cilju, kreiran je set uvrštavanja, stvaranja i sekundarnih alata za prodaju na tržištu, koje korisnici mogu koristiti bez bilo kakvog znanja o programiranju.

Cardano pravi promjene da se prilagodi velikoj popularnosti NFT-ova

Važno je napomenuti da novosti prate trend povećane popularnosti NFT-ova, uprkos tome što su još u ranoj fazi razvoja.

Finbold je ranije objavio analizu, koja je pokazala da je u 2021. godini bilo 1,236 NFT projekata, što predstavlja 421x povećanje u odnosu na 2020. godinu. Zapravo, između avgusta 2021. godine i januara 2022. dogodilo se povećanje 552,17%.

Pored stvari koje čine Cardano jednom od preferiranih platformi za stvaranje NFT-ova, jeste njegova skalabilnost, stabilno povećavanje kapaciteta i moći propusnosti, da obezbijedi rast ekosistema decentralizovanih aplikacija (dApp) i miliona nadolazećih korisnika.

U septembru 2021. godine, Caradano je izveo veliku nadogradnju mreže, dodajući joj funkcionalnost pametnih ugovora, koja je povećala skalabilnost i brzinu blockchaina. Do kraja januara ove godine, prigrlila je više od hiljadu pametnih ugovora i preko 3 miliona novih ADA novčanika.

U januaru, kompanija je saopštila da je povećala veličinu bloka za 12,5% (72KB) i objavila ostala unaprijeđenja koja su usmjenrena ka performansama i skaliranju, kao što je uvođenje skladišta na diskovima (on-disk storage) i poboljšana propagacija vremena bloka za najmanje 95% u roku od 5 sekundi, smanjujući “dead-time” između blokova.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.