germany crypto

Njemačka potvrđuje da je kripto prodat nakon godinu dana posjedovanja oslobođen poreza

Njemački kripto ekosistem konačno je dobio porezne smjernice u cijeloj zemlji, a jedan stručnjak za politiku EU ga je označio kao ogroman uspjeh.
• Savezno ministarstvo finansija Njemačke konačno je iznijelo nacionalne poreske smjernice o kripto ekosistemu
• Kripto investitori će biti zadovoljni poreskim olakšicama, ali oni koji se bave punim čvorovima mogli bi biti razočarani

Kripto investitori u Njemačkoj neće plaćati porez na prodaju digitalne imovine kao što su bitcoin i eter – sve dok se drže duže od jedne godine.

Njemačko savezno ministarstvo finansija podijelilo je odluku u dokumentu na 24 stranice, koji je formalno definisao koncepte blockchaina kao što su rudarenje, stejking, airdrops i masternode u kontekstu poreskog sistema zemlje.

Ovo je prvi put da je Njemačka izdala nacionalne poreske smjernice za kriptovalute. Ovo je napravljeno je u bliskoj saradnji sa 16 saveznih država u zemlji, kao i sa vrhunskim finansijskim institucijama.
Vladini ministri održali su saslušanje prošlog ljeta kako bi procijenili raspoloženje među lokalnim kripto asocijacijama kao što je Bitkom i drugim učesnicima na tržištu – uključujući pojedinačne investitore.
Jedno od najhitnijih pitanja vezano za to da li pozajmljivanje ili ulaganje kriptovalute produžava period bez poreza na prodaju digitalne imovine na 10 godina, kao što je slučaj sa nekretninama koje se kupuju za iznajmljivanje.

“Rok se ne produžava na 10 godina ako je, na primjer, bitcoin ranije korišten za pozajmljivanje ili je poreski obveznik dao eter kao ulog da bi neko drugi stvorio svoj blok”, rekla je državna tajnica Katja Hessel u saopštenju.
Stručnjak za politiku EU Patrick Hansen, koji savjetuje Presight Capital o kripto poduhvatima, rekao je za Blockworks da je odustajanje od desetogodišnjeg pravila “daleko najvažniji zahtjev njemačke kripto zajednice”.
“Ovo je već veliki uspjeh i čini Njemačku veoma atraktivnom zemljom u pogledu kriptoporeza”, rekao je Hansen.
Njemačka ima dugu istoriju u kriptovalutama. Istorijski gledano, nacija je bila jedan od najvećih doprinosioca i Bitcoin i Ethereum mreža – 9% Bitcoin čvorova (1.443) i više od 14% Ethereum čvorova (847) nalazi se u Njemačkoj.

U svom izvještaju o stanju kriptovalute za 2022., berza digitalne imovine Gemini je obavijestila da 17% njemačkih ispitanika posjeduje kriptovalutu – u skladu s ostatkom Evrope. Više od polovine njemačkih ispitanika bilo je “kripto radoznalo” i planiralo je kupiti digitalnu imovinu po prvi put u toku godine – pet procentnih poena više od Francuza i 17 procentnih poena više od Danaca.

Njemačko ministarstvo finansija nije davalo posebne savjete u vezi sa nezamjenjivim tokenima (NFT). Umjesto toga, tokeni pokretani blockchain-om podijeljeni su u kategorije: komunalne usluge, sigurnost, kapital, dug i plaćanje, s nekim odredbama za “hibridne” tokene koji se mogu koristiti na više načina i koji bi se na kraju oporezovali na osnovu transakcije po transakciju. .

Pismo ministarstva također je dalo određenu jasnoću u pogledu airdrops-a, popularne metode distribucije kripto tokena kao sredstva za privlačenje korisnika i likvidnosti. Ranije ove godine, Yuga Labs je ispustio ApeCoin vlasnicima Bored Ape NFT-a za upotrebu u okviru predstojećeg BAYC ekosistema igara.

Njemačko ministarstvo finansija iznijelo je situacije u kojima bi primaoci airdrop-a morali platiti porez na dohodak – kao što je razmjena pristupa airdrop-u za lične podatke ili objave na društvenim mrežama.
Ali ako primalac ne mora poduzeti ništa da bi primio airdrop, neće biti poreza na prihod. Međutim, Airdrops se i dalje može oporezovati kao i drugi pokloni, objasnio je Hansen. „Ljudi obično moraju da plaćaju poreze na ispuštanje, ali će biti mnogo oslobođenja“, rekao je on.

Hansen je rekao da je još jedna “veoma važna” odredba iznijela pravila za plaćanje osoblja u kripto. Ministarstvo je presudilo da kripto tokeni, koji nemaju tržišnu vrijednost (jer nisu kotirani ni na jednoj berzi), neće biti pripisani poreskom obvezniku. To znači da se tokeni dati zaposlenima neće oporezovati dok ne postanu trgovački.
Sve su to dobre vijesti, kaže Hansen.

On smatra Njemačku “definitivno ispred većine drugih zemalja u svijetu u pogledu kripto regulacije, poreza, pravila [protiv pranja novca], posebno u implementaciji pravila putovanja i licenciranja kripto-poslova.”

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.