new york

Njujorški zakonodavci će ove sedmice glasati o moratoriju za PoW rudarenje

Ako se usvoji, suspenzija novih licenci i zahtjeva za obnovu trajaće dvije godine.

Njujorško zakonodavstvo moglo bi zabraniti kripto rudarenje u državi na najmanje dvije godine, navodeći brige za okoliš.

Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, nekoliko grupa za zagovaranje kripta – uključujući Blockchain Association i Crypto Council for Innovation – oglasilo se zbog predstojećeg glasanja u Skupštini New Yorka. Na službenoj web stranici državnog Senata nije naveden konkretan datum za glasanje.

Zakonom, S6486D/A7389C, se nastoji uspostaviti dvogodišnji moratorij na rudarenje kriptovaluta koji koristi mehanizam konsenzusa za dokaz o radu (PoW). Njime bi se izmijenio postojeći zakon o očuvanju životne sredine kako bi bio u skladu sa Zakonom o klimi i zaštiti zajednice iz 2019., koji podrazumijeva smanjenje emisije gasova staklene bašte za 40% do 2030. godine. Stoga predlažu moratorij na izdavanje i obnavljanje rudarskih dozvola.

Međutim, prijedlog zakona nudi neke važne rezerve. Kao što kaže jedna klauzula, „odjel neće odobriti zahtjev za obnavljanje postojeće dozvole ukoliko zahtjev za obnovu nastoji povećati ili će dozvoliti ili rezultirati povećanjem količine električne energije koja se troši ili koristi za rudarenje.” To bi moglo značiti da aplikacije rudarskih preduzeća koje žele da očuvaju postojeće kapacitete koje je država već licencirala neće biti predmet novih ograničenja.

Još jedno važno upozorenje je da su oba paragrafa moratorijuma usmjerena na „električne objekte“ koji koriste gorivo bazirano na ugljiku, što znači da se predloženi zakon neće proširiti na operacije koje koriste obnovljivu energiju u rudarstvu. To bi, međutim, pokrivalo objekte poput preuređene elektrane na prirodni gas Greenidge Generationa u blizini jezera Seneca, koje je bilo u središtu sudskih bitaka posljednjih godina.

Grupe za zagovaranje kripto industrije pozvale su stanovnike države New York “pro-tech, pro-inovation, pro-crypto” da se aktiviraju i ohrabre svoje članove skupštine da glasaju protiv moratorija. Nakon glasanja u Skupštini, prijedlog zakona mora proći državni Senat prije nego što dođe do stola guvernera, koji ima pravo da na njega stavi veto.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.