new zealand

Novi Zeland dobija svoj prvi kripto VC fond fokusiran  na web3

Posljednjih nekoliko mjeseci bilježi se talas VC firmi koje posvećuju cijela višemilionska sredstva za napredak tehnologije u kripto, blockchain i web3 prostoru. Nedavno je Dragonfly Capital, investiciona kompanija sa kriptocentrom, zatvorila svoj treći fond za prekomjernih 650 miliona dolara. Ranije ove godine, Electric Capital je prikupio milijardu dolara kako bi podržao kripto startup-e i kupio tokene; Inflection je prikupio 40 miliona dolara za svoj drugi kripto-fokusirani fond u ranoj fazi; i Hack VC prikupio je 200 miliona dolara kripto fonda.

Poređenja radi, web3/crypto fond od 5 miliona dolara koji je upravo pokrenuo VC Global sa sjedištem na Novom Zelandu od prvog dana (GD1) mogao bi izgledati osrednje. Međutim, GD1 Crypto Fund 1 je značajan jer je to prvi namjenski fond u zemlji u industriji koja potencijalno može biti prostor za pobjedu kako novozelandskih startup-a tako i za pobjedu lokalnih investitora.

Novozelandski startup-i u svim aspektima web3 prostora pojavljuju se kao glavni igrači, od Easy Crypto, platforme za kupovinu kriptovaluta, do Veve, kompanije koja proizvodi i prodaje NFT-ove za preduzeća i nedavno je potpisala ugovor sa gigantom stripova Marvelom, do Fluf World, metaverzalni prostor sastavljen od 3D animiranih zečeva s vlastitim likovima. Ovi startup-i, i drugi slični njima, uglavnom su podržani offshore investicijama, ali GD1 želi da investitori sa sjedištem na Novom Zelandu imaju pristup onome što on vidi kao “budućnost interneta”, kaže Nawaz Ahmed, anđeo investitor i kripto veteran koji se nedavno pridružio GD1 kao generalni partner za ovaj fond.

“Ovo je propuštena prilika za fondove sa sjedištem na Novom Zelandu i koju bismo željeli prvi istražiti”, rekao je Nawaz.

To znači da GD1 Crypto Fund 1 neće služiti samo da podstakne novozelandske startup-e, već i da omogući lokalnim investitorima da se uključe u inozemne startap-e u nadi da će se neki od njih vratiti u startup ekosistem na Novom Zelandu. . Fond se uglavnom sastoji od lokalnih anđeoskih investitora i porodičnih kancelarija, kao i nekoliko institucija i međunarodnih partnera.

“Smisao fonda je da podrži lokalni ekosistem, a istovremeno da može ulagati u velike offshore opcije i da bude u mogućnosti da našim LP-ovima pruži najbolje mogućnosti širom svijeta”, rekao je Nawaz.

Prema Ahmedu, fond će uložiti po 100.000 do 200.000 dolara u oko 25 do 30 kompanija koje su pre-seedovane za Seriju A u okviru decentralizovanih finansija, decentralizovanih autonomnih organizacija, NFT-ova, web3 i kripto infrastrukture.

GD1 je već investirao u dvije portfolio kompanije za ovaj fond, od kojih je jedna novozelandska, rekao je Ahmed. Prvo zatvaranje fonda predviđeno je za jun i GD1 očekuje da će pretplata biti prekomjerna, uz ranu posvećenost međunarodnih LP-ova s ​​iskustvom u dobrim investicijama zasnovanim na internet.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.