Symbol-NVIDIA

Nvidia hakeri koji prodaju softver za otključavanje ograničenja na grafičkim karticama za kripto rudarenje

 Hakerska grupa drži Nvidiju na otkupnini zahtijevajući da otključa limitatore hash rate na svojim vrhunskim grafičkim karticama.

Hakerska grupa koja se prošlog mjeseca infiltrirala u Nvidia servere pokušava je prodati softver koji bi mogao otključati limitatore hash rate rudarenja kriptovaluta na vodećim grafičkim karticama kompanije.

Južnoamerička hakerska grupa pod nazivom LAPSUS$ tvrdi da je ukrala terabajt podataka sa Nvidia servera krajem februara. Grupa sada nudi softver u obliku prilagođenog drajvera za otključavanje limitera koje je kompanija postavila na svoje vrhunske grafičke kartice.

Nvidia je navela da je saznala za incident 23. februara i navela, prema izvještajima od 2. marta:

“Svjesni smo da je akter prijetnje uzeo podatke zaposlenika i neke vlasničke informacije Nvidije iz naših sistema i počeo ih objavljivati ​​na internetu.”

Grupa sajber kriminalaca pokušava da iznudi kompaniju sa sjedištem u Kaliforniji putem Telegram kanala. Osim curenja osjetljivih ličnih podataka koje je ukrala, grupa nudi zaobilaženje ograničenja na Nvidijinim grafičkim karticama serije RTX 3000 kako bi omogućila veće hash rate za rudarenje Ethereuma.

PCMag je 1. marta otkrio snimke ekrana sa kanala grupe na kojima se navodi da “ovo curenje sadrži izvorni kod i visoko povjerljive/tajne podatke iz različitih dijelova Nvidia GPU drajvera, Falcona, LHR-a i slično.”

LHR se odnosi na “Lite Hash Rate” koji je limiter koji je kompanija uvela da podešava svoje GPU-ove 2021. kako bi odvratila kripto rudare da ih sve pokupe, ostavljajući neke za svoje osnovno tržište PC gejmera.

Hakerska grupa takođe pokušava da zadrži Nvidiju na otkupnini zahtevajući da ukloni limiter sa svih kartica RTX 3000 serije i učini drajvere otvorenim kodom. Kompaniji je dao rok do 4. marta da donese odluku.

Cijene i dostupnost grafičkih kartica bile su propast za igrače u posljednje dvije godine, eskalirajući njihovu ljutnju protiv kripto rudara i industrije, uopšteno.

High-end GPU-ovi mogu koštati više od 1800 dolara ako su na lageru, a modele sa nižim specifikacijama je vrlo teško nabaviti što dovodi do pojave tržišta polovnih kartica gdje cijene starijih grafičkih kartica često premašuju ono što su prvobitno koštale u određenim regijama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.