Optimism će otključati tokene u vrijednosti od 587 miliona dolara – da li se očekuje nagla prodaja?

Preko 386 miliona Optimism (OP) tokena, u vrijednosti od 587 miliona dolara prema trenutnim cijenama, trebaju biti otključani 31. maja, te ova činjenica izaziva zabrinutost kada je pitanju pad cijene.

Današnje otključavanje OP tokena je jedan od najvećih događaja kada je u pitanju otključavanje tokena u ovoj godini. Ovo otključavanje bi moglo povećati broj tokena u opticaju za više od 100%-

Prema analizi kompanije Unlock Calendar, postoji razumna šansa da će otključavanje ovih tokena izazvati ozbiljnu količinu prodaje, ponajviše zbog toga što rani investitori sada imaju pozamašne profite.

Najveći ulagači u Optimism uključuju kripto kompanije kao što je Paradigm, Andreesen Horowitz (a16z) i IDEO CoLab Ventures. Prema podacima kompanije CryptoRank, kompanije koje su učestvovale u investiranju – Paradigm i IDEO – trenutno su u profitu od 10,000% u odnosu na inicijalnu investiciju.

Generalno, izgleda da je prosječna cijena kupovine za rane investitore oko 0,24 dolara, što znači da ove kompanije sada imaju zbirnu dobit od 529%.

Otključavanje tokena je zakazani događaj, gdje se oslobađaju tokeni koji su dodjeljeni ranim investitorima i velikim kompanijama koje doprinose razvoju, nakon određenog vremenskog perioda. Kripto projekti obično obezbjeđuju da se tokeni „zaključavaju,“ da bi se zaustavilo prodavanje tokom perioda niske likvidnosti, tako da prodaja ogromnih količina tokena ne bi imala značajan uticaj na cijenu.

Optimism je layer-2 rješenje za skaliranje, te ima za cilj ubrzavanje aktivnosti, transakcija i efikasnosti na Ethereum mreži, kao i smanjivanje taksi. OP token je upravljački token Optimism mreže.

Prvog juna 2022. godine, Optimism je pušten u rad sa svojim prvim airdrop-om koji je primilo oko 250 hiljada adresa. Ovaj airdrop su dobili rani korisnici mreže. Devetog februara 2023. godine se dogodio drugi po redu airdrop, koji je je rasporedio preko 11 miliona OP tokena za 307 hiljada adresa.

Iako su ovi airdropovi izazvali kratka pojačanja u trejding aktivnosti, cijena OP tokena je generalno u silaznoj putanji, tokom proteklih nekoliko mjeseci. Cijena je doživjela i kratkoročni pad prije otključavanja, te se ovaj token trenutno trguje po cijeni od 1,37 dolara i ovo predstavlja pad od oko 12% u protekla 24 sata.

Prema podacima stranice CoinGecko, cijena OP tokena je 53% niža od njegove najviše cijene (3,54 dolara), koju je dostigao u februaru 2023. godine.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.