bit

Osnivač BitConnect-a optužen za prevaru

Satish Kumbhani, osnivač Ponzi šeme BitConnect, optužen je za organizovanje prevare od 2,4 biliona dolara, prema saopštenju za štampu izdatom od U.S. ministarstva pravde.

Prema tužiocu, BitConnect-ov program pozajmljivanja, koji je trebao da koristi vlasničke tehnologije za stvaranje zagarantovanog povrata, je ugašen prije skoro godinu dana.

Kumbhani se oslonio na grupu promotera sa ciljem da daju kriptovalutama podlogu za legitimnost i da vještački podignu njihovu vrijednost.

Nakon što je optužen za više slučajeva elektronske prevare, zavjere da počini pranje novca i zavjere da upravlja cijenama robe, Kumbhani se suočava sa maksimalnom zatvorskom kaznom od 70 godina.

Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC), je podnijela tužbu protiv BitConnect-a, Kumbhani-a i vodećeg promotera visoko profilne prevare, još u septembru 2021. godine.

BitConnect je dobio na značaju još u 2017. godini, ali njegov nativni token BCC je doživio ogroman pad još na početku 2018. godine, nakon što se pokazalo da je cijela stvar zapravo Ponzi šema (prevara).

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.