Osnivač Celsius-a izvukao milione dolara prije zamrzavanja korisničkih naloga

Prema najskorijem izvještaju Financial Times-a osnivač Celsius Network-a, Alex Mashinsky, povukao je 10 miliona dolara sa platforme da bi platio poreze, prije nego što je ova platforma zamrznula račune svojih korisnika.

Ovo otrkiće će staviti dodatni pritisak na osnivača Celsius mreže, koji je važio za jednu od najuticanjnih ličnosti u kripto svijetu, ali u proteklih nekoliko mjeseci nije u milosti kripto zajednice.

Ostaje pitanje da li je osnivač Celsius-a bio svjestan činjenice da će sredstva korisnika ove platforme ostati zaključana na istoj.

Portparol za javnost kompanije Celsius tvrdi da je na platformi ostalo zaključano još 44 miliona dolara.

Jedna od glavnih platformi za pozajmljivanje kripto sredstava je iznenada objavila da je suspendovano povlačenje sredstava, još početkom juna. Nakon samo mjesec dana, kompanija je popunila zahtjev za zaštitu od bankrota. Ispostavilo se da je kompanija imala jaz od 1,2 biliona dolara na svom stanju bilansa.

Dok se i dalje vjeruje da je Clesius još jedna od velikih žrtvi kripto kolapsa koji se dogodio u junu 2022. godine, regulatori iz Vermonta navode da je kompanija obmanjivala kripto industriju duži vremenski period. Iako je Mashinsky prošle godine tvrdio da je kompanija profitabilna, njeno finansijsko stanje je bilo prilično nepoznato investitorima.

U vrijeme pisanja ovog teksta cijena Celsius (CEL) tokena iznosi oko 1,30 dolara i doživljava još jedan pad nakon što je Mashinsky prošle sedmice objavio da silazi sa pozicije izvršnog direktora kompanije.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.