hashFlare

Osnivači HashFlarea uhapšeni su u ‘zapanjujućoj’ šemi kripto prevare od 575 miliona dolara

Osnivači HashFlarea optuženi su za njihovu navodnu umiješanost u kripto prevaru i zavjeru za pranje novca.

Dvojica osnivača sada nepostojećeg Bitcoin rudara u oblaku HashFlare uhapšena su u Estoniji zbog njihove navodne umiješanosti u zavjeru sa kriptovalutama vrijednu 575 miliona dolara.

HashFlare je kompanija za rudarenje u oblaku osnovana 2015. godine, koja je navodno omogućila klijentima da zakupe snagu heiranja kompanije kako bi rudarili kriptovalute i stekli ekvivalentan dio profita.

Kompanija je viđena kao jedno od vodećih imena u tom poslu u to vrijeme, ali je zatvorila veliki dio svojih rudarskih operacija u julu 2018.

Međutim, prema saopstenju Ministarstva pravde Sjedinjenih Država koje se poziva na sudske dokumente, čitava rudarska operacija, koju su vodili osnivači Sergej Potapenko i Ivan Turõgin, bila je dio “višestruke prevare” koja je “izvarala stotine hiljada žrtava. “

To je uključivalo uvjeravanje žrtava da sklope “lažne ugovore o iznajmljivanju opreme” putem HashFlarea i uvjeravanje drugih žrtava da investiraju u lažnu banku virtuelne valute pod nazivom Polybius banka.

Njih dvojica su takođe optuženi za zavjeru da operu svoju “zaradu od kriminala” kroz 75 nekretnina, šest luksuznih vozila, novčanike za kriptovalute i hiljade mašina za rudarenje kriptovaluta.

Američki tužilac Nick Brown za zapadni okrug Washingtona nazvao je veličinu i obim navodne prevare “zaista zapanjujućom”.

“Ovi optuženi su iskoristili i privlačnost kriptovalute i misteriju oko rudarenja kriptovaluta, kako bi počinili ogromnu Ponzijevu šemu”, rekao je.

Osnivači HashFlare-a optuženi su za udruživanje radi činjenja online prevare, u 16 tačaka optužnice i jednu tačku za zavjeru radi pranja novca korištenjem lažnih kompanija i lažnih faktura i ugovora, a mogu se suočiti s kaznom do 20 godina zatvora ako budu osuđeni.

Prema optužnici, par je tvrdio da je HashFlare bila “masovna operacija kriptomajniranja”, međutim, navodno je kompanija rudarila po stopi manjoj od 1% od onoga što je tvrdila, i isplaćivala isplate kupovinom Bitcoina od trećih strana, umjesto dobiti od rudarskih operacija.

Do jula 2018. HashFlare je najavio zaustavljanje usluga rudarenja BTC-a, navodeći poteškoće u generisanju prihoda usred fluktuacija na tržištu.

Kupcima nije nadoknađen ostatak godišnjih naknada za ugovor, koje su platili unaprijed. Ostala kripto imovina dostupna u portfelju platforme nastavila je normalno raditi.

Iznesene su optužbe da je kompanija lažna, ali nikada nisu dokazane u službenom svojstvu.

Posljednja javna komunikacija iz HashFlare-a stigla je 2019. godine putem objave od 9. augusta u kojoj su objavili da obustavljaju prodaju ETH ugovora jer je “trenutni kapacitet rasprodan”.

Kompanija je obećala da će nastaviti aktivnosti u “vrlo bliskoj budućnosti” i zadirkivala je sa daljim najavama, ali nikada ništa nije javno objavljeno o tome šta se dogodilo i HashFlare je tiho nestao.

FBI sada istražuje slučaj i traži informacije od kupaca koji su se odlučili za navodne lažne šeme HashFlare, HashCoins OU i Polybius.

Optužnica od 18 tačaka za navodnu umješanost Potapenkosa i Turõginsa je vraćena od strane velike porote u zapadnom okrugu Vašingtona 27. oktobra i otpečaćena 21. novembra.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.