kripto trejdovanje analize

Osnove tehničke analize za trgovanje kriptovalutama

Budući da je tržište kriptovaluta vrlo nestabilno, morate imati strategiju koja će voditi vaše trgovanje. Mnogi trgovci kriptovalutama okreću se tehničkoj analizi kako bi im pomogla u kreiranju strategije. Ova vrsta analize može vam dati uvid u prošla kretanja kriptovaluta, pomažući vam da predvidite kuda će ona krenuti u budućnosti

Definisanje tehničke analize

Da biste zaista razumijeli kako koristiti tehničku analizu u trgovanju kriptovalutama, morate biti svijesni šta to znači.

Tehnička analiza uključuje korištenje podataka iz stvarnog svijeta za pokušaj predviđanja budućnosti tržišta. To uključuje pregled prošlih statistika dotičnih kriptovaluta, uključujući faktore poput obima i kretanja.

Druga uobičajena metoda, fundamentalna analiza, bila bi procjena posljedične vrijednosti kriptovalute. Nasuprot tome, tehnička analiza razmatra obrasce i alate za analitičko crtanje kako bi sagledala prednosti i slabosti kriptovalute, imajući to na umu za buduće obrasce. Trgovci tradicionalnijim sredstvima, uključujući akcije, robe, valute, fjučers i foreks, takođe koriste tehničku analizu. Proces korištenja tehničke analize na bilo kojoj od tih sredstava biće nevjerovatno sličan onom kada se koristi sa kriptovalutama.

Osnovne ideje zasnovane na tehničkoj analizi

Postoji nekoliko ideja koje su dio Dov teorije i služe kao pozadina koja nudi osnovu za tehničku analizu. Za početak, teorija ukazuje da cijene na tržištu uključuju razmatranje svega. Za kriptovalute „sve“ uključuje trenutnu, buduću i prošlu potražnju, propise, očekivanja trgovaca, znanje trgovaca o kriptovaluti i još mnogo toga. Tehničkom analizom trgovci analiziraju cijenu kako bi vidjeli šta ona sugeriše o raspoloženju na tržištu.

Tehnička analiza radi na principu da se istorija ponavlja kada su u pitanju cijene ili trendovi kriptovaluta. Na osnovu ove činjenice, tehnički analitičari imaju za cilj da predvide kretanja vazana za psihologiju tržišta i kriptovalute.

Tehnička analiza se takođe oslanja na ideju da kretanja u pogledu cijena nisu slučajna. Umjesto toga, ova kretanja cijena prate kratkoročne ili dugoročne trendove. U većini slučajeva, kada kriptovaluta prati jedan trend, na kraju će slijediti i suprotan trend. Trgovci tehničke analize pokušaće da izoluju ove trendove kako bi ostvarili profit.

Sve u svemu, tehničkoj analizi je više stalo do onoga što se dešava nego do toga zašto se to dešava. Fokus je na ponudi i potražnji umjesto brige o desetinama drugih stvari koje utiču na kretanje cijena.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.