Otherside NFT parcele zemljišta rasprodate za nekoliko sati

Otherside metaverse projekat je rasprodao svih 55 hiljada Otherdeed NFT parcela zemljišta u roku od 3 sata nakon što je počela javna rasprodaja, koja je počela u 9 PM ET u subotu.

Prema Otherside zvaničnom tviter nalogu, investitori su pokupili sve NFTove iz njihove ponude u kojoj su prihvatali samo ApeCoin kao kriptovalutu.

Cijena minta je iznosila 305 ApeCoina, što je predstavljalo oko 5,800 dolara u vrijeme mintovanja. Ovaj mint je donio 16,7 miliona ApeCoina (317 miliona dolara), postavljajući ovo mintovanje rekordnim.

Kupci su morali da posjeduju KYC verifikaciju i da imaju već odobrene novčanike, na veb stranici ovog projekta, da bi mogli pristupiti mintovanju.

Ovi NFTovi će dati pravo vlasnicima da posjeduju zemlju u Otherside metaverseu, blockchain virtuelnom svijetu koji je razvila kompanija Yuga Labs, stvaralac popularnih NFT kolekcija Bored Ape Yacht Club (BAYC) i Mutant Ape Yacht Club (MAYC).

Nakon mintovanja, BAYC i MAYC vlasnici će moći da zatraže besplatno zemljište u roku od dvadeset i jednog dana.

Preko 27 hiljada korisnika je kupilo 55 hiljada Otherdeed NFTova, od ukupno 100 hiljada koji su mintovani. Preostalih 45 hiljada NFTova će biti dodijeljeno vlasnicima BAYC i MAYC NFTova.

Kao visokoočekivani NFT događaj, mintovanje Otherdeed NFTova je izazvalo skakanje cijene gasa na Ethereum blockchainu na 8 hiljada GWEI, prema podacima Etherscan blok eksplorera.

Ovo je rezultat „gas war-a“, situacije u kojoj mnogi korisnici Ehtereuma pokušavaju da kupe NFT u isto vrijeme i na taj način nadmašuju jedni druge koristeći visoke transakcione takse na mreži. Ovakve ponude mogu izazvati ogromno skakanje cijene taksi na blockchainu, kao što se to moglo vidjeti juče.

Na kraju, on chain podaci su pokazali da je Otherdeed rat gasom doveo do toga da je prodaja zaradila dodatnih 172 miliona dolara u transakcijama za takse, koje su koštale između 4 i 10 hiljada dolara, po korisniku. Ovako visoke takse za mintovanje su izazvale žaljenje mnogih korisnika da nisu bili u mogućnosti da izvrše kupovinu.

Na tviteru, Ethereumov developer Foobar, kritikovao je Yuga Labs zbog pravljenja pametnog ugovora koji nije optimizovan za rat gasom (gas wars).

Komentarišući rat gasom, Yuga Labs je izjavio da bi Otherside metaverse mogao preći sa Ethereumovog na vlastiti Layer 1 blockchain da bi povećao skalabilnost.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.