Parlament Kazahstana se bliži usvajanju zakona o rudarenju Bitcoina

Kazahstan napreduje ka usvajanju zakona koji će regulisati kripto rudare.

Kazahstanov Majalis, federalno parlamentarno tijelo, odobrilo je drugo čitanje zakona o digitalnim sredstvima republike Kazahstan. Ovaj zakon će uskoro imati i treće čitanje te ga nakon toga očekuje glasanje o usvajanju.

Novi zakon bi uveo novi režim licenciranja kripto rudara prema tome da li oni koriste vlastite resurse za rudarenje ili ih iznajmljuju od drugih dobavljača. Rudari će morati da kupe električnu energiju sa zajedničke mreže i prema tržišnim cijenama, od dobavljača Korem, koji poštuje ranije utvrđene takse za potrošnju struje od strane rudara.

Preplavljen jeftinom električnom energijom, Kazahstan je doživio potop od strane rudara kada je Kina zabranila rudarenje kriptovaluta. Zbog masovnih protesta izazvanih visokim cijenama goriva koji su doveli do političke nestabilnosti pa čak i gašenja interneta tokom januara 2021. godine, Kazahstan je nametnuo novi režim kada je u pitanju prijavljivanje i rudarenje kriptovaluta.

Kembridž objavljuje najpozdanije podatke kada je u pitanju globalni hashrate za rudarenje Bitcoina i ovaj izvještaj pokazuje da je Kazahstan i dalje vodeći kada je u pitanju Bitcoin hashrate. Važno je napomenuti da je ovaj izvještaj poslednji put ažuriran u januaru 2022. godine.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.