Peter Schiff objašnjava zašto Bitcoin više nikada neće dostići 69,000 dolara

Peter Schiff, izvršni direktor za tržišne strategije u kompaniji Euro Pacific Asset Management, izjavio je da vodeća kriptovaluta Bitcoin više nikada neće dostići svoju najvišu vrijednost od novembra 2021. godine, ili 69,000 dolara.

U tvitu koji je objavio, dugogodišnji skeptik kada je u pitanju Bitcoin, naveo je razlog za svoju tvrdnju rekavši da je skok na 69,000 dolara prevara omogućena do sada neviđenim kripto marketingom i špekulativnom kupovinom u kojoj su se koristile visoke poluge (leverage trading). Potvrdio je svoje tvrdnje bankrotom FTX kripto berze, dodajući da je Bitcoin maina završena.

Ovo nije prvi komentar od strane popularnog američkog brokera, te je on i ranije naglašavao pad Bitcoina. Peter Schiff takođe vjeruje da se Bitcoin usmjerio ka cijeni od nula dolara, dugoročno gledajući. Nakon što je BlockFi suspendovao sva polačenja sredstava sa korisničkih naloga Schiff je naglasio da investitori trebaju prodati svoje Bitcoine, ukoliko su u mogućnosti da to učine.

Schiff je u avgustu predvidio pad cijene Bitcoina ka nivou od 10,000 dolara, savjetujući ljude da izađu iz ovog tržišta dok su još uvijek u profitu. Schiff ima slično mišljenje kada je u pitanju druga najveća kriptovaluta Ethereum (ETH), kao i ostatak kripto tržišta.

Cijena Bitcoina nastavlja da pada

U vijeme pisanja ovog teksta Bitcoin se trguje po cijeni od 16,785 dolara, prema podacima straice CoinMarketCap.

Trenutna cijena predstavlja blagi oporavak u odnosu na najnižu cijenu u protekle dvije godine, koju je Bitcoin dostigao nakon panične prodaje od strane investitora kada se saznalo za FTX debkl i njihov minus od 8 biliona dolara. Ova saga se nastavila 11. novembra kada je FTX objavio bankrot, da bi samo dan nakon toga objavili da je ova berza navodno hakovana.

Zaraza oko kolapsa ove kripto berze imala je jak uticaj na cijelo kripto tržište, te je kapitalizacija ovog tržišta za samo dva dana opala sa vrijednosti od 1 triliona dolara na skoro 750 biliona dolara. Trenutna količina kapitala kripto tržišta iznosi oko 800 biliona dolara.

Nakon svega, Bitcoin još uvijek predstavlja sredstvo sa najboljom vrijednosti u protekloj deceniji. Prema podacima kompanije Case Bitcoin, koja prati dobit od ulaganja za nekoliko vrhunskih sredstava, Bitcoin bilježi dobit od 154,890% na uloženi kapital, dok ulaganje u zlato bilježi svega 3% dobiti u odnosu na uloženi kapital.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.