Pi Coin – najveći marketinški trik

Da li će cijena Pi coin-a ikada porasti? Šta će se desiti sa svim mojim Pi coin tokenima? Da li je vrijeme utrošeno u rudarenje Pi coin tokena potrošeno uzalud? Da li za Pi coin uopšte postoji budućnost?

Ovo su pitanja koja mnogima prolaze kroz glavu kada se riječi „Pi coin“ spomenu. Izgleda kao da je potrebna vječnost da se Pi coin pokrene.

Ukoliko želite da znate da li možete da zaradite od Pi coin-a, ovo je pravi tekst za vas.

Šta je to Pi coin?

Pi Network je projekat digitalne valute koji ima za cilj da učini rudarenje dostupno svima. Pi Network dozvoljava korisnicima da rudare ovu kriptovalutu pomoću mobilnih telefona, dok istovremeno potvrđuju transakcije na ledgeru.

Pi ili Pi Coin je “kriptovaluta” koju pokreće Pi Network. Ovo je kriptovaluta koju možete rudariti vašim telefonom. Ovakva kakva jeste, Pi nema nikakvu vrijednost prema mišljenju mnogih stručnjaka i kripto stranica.

Prema podacima stranice CoinMarketCap, tržišni kapital je jednak nuli, dok je trenutno broj Pi tokena u opticaju takođe nula. Zašto su cijene na berzama na kojima je navodno Pi Coin listovan različite, zaključite sami.

Istorija Pi Coin-a

Pi Coin su pokrenuli Vince McPhilip, Chengdiao Fan i Nicolas Kokkalis, 14. marta 2019. godine. Istog dana je puštena u rad i mobilna aplikacija. Za manje od godinu dana, projekat je zaradio pare od reklamiranja i broj korisnika aplikacije je porastao na 3,5 miliona.

Pi valuta je prošla nekoliko faza. Prva faza je bila „beta“, druga faza se fokusirala na „testnet“ i treća faza je „main net.“

Prema prognostičarima, faza četiri treba da bude pokretanje Pi Network-a.

Mogu li zaraditi rudarenjem Pi Coin-a?

Pi Coin možete dobiti samo rudarenjem mobilnim telefonom. Interesantno je to da ukoliko želite da zaradite više tokena, morate pozvati više ljudi putem svog koda za pozivanje novih korisnika i na taj način možete „zaraditi više.“

Pi program je energetski efikasan, za razliku od mnogih drugih aplikacija za rudarenjen ali sa njim možete zaraditi samo brojeve na ekranu.

Kako mogu prodati moje Pi Coin-e?

Trenutno, Pi Coin ne možete prodati. Trenutno se Pi Coin ne može prebaciti niti u jednu monetarnu valutu.

Kako mogu preuzeti moj Pi?

Pi Coin ne možete preuzeti. Jedino što možete uraditi jeste da Pi prebacite na digitalni novčanik. Razlog je jednostavan, Pi nema vrijednost i nije objavljen kao kriptovaluta.

Dakle, broj Pi tokena koje imate na aplikaciji ili novčaniku je samo broj.

Da li će Pi Coin biti kao Bitcoin?

Za razliku od Bitcoina, Pi Coin mreža nije decentralizovana. Pi Coin mreža se sastoji od jednog, glavnog čvora koji potvrđuje sve transakcije i stvara blokove. Ovo znači da Pi Coin nema rezervni čvor i nema toleranciju na grešku. Jedno hakovanje je potrebno da trajno sruši cijelu mrežu.

Da li je Pi Coin prevara?

Ukoliko ste razmišljali o Pi Network-u, vjerovatno vas je obeshrabrila sumnja o vrijednosti Pi Coin-a i legitimnosti projekta.

Zbog ograničenja sa kojima se korisnici suočavaju kada pokušaju da prebace svoje Pi Coin-e, kao i zbog generalne percepcije o rudarenju mobilnim telefonom, Pi Network je označen kao jako dobro smišljena marketinška šema, te neki analitičari špekulišu da će uskoro biti proglašen kao prevara. Jedan od razloga je konstantan rast korisnika Pi Coin aplikacije, veliki broj reklama unutar Pi Coin aplikacije i naravno činjenica da se pokretanje glavne mreže konstantno odgađa.

U julu 2023. godine Vijetnam je pokrenuo istragu protiv Pi Network-a. Odjeljenje za internet bezbjednost Vijetnama ptužilo je Pi Network za prevaru ali i za biznis model koji liči na multi level marketinšku šemu. Takođe su objavili da ovoj kripto mreži nedostaje potreban nivo transparentnosti da bi se smatrala kao blockchain projekat.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.