Pogledajte zašto bi Terra (LUNA) mogla izazvati pad Bitcoina i kripto tržišta

Makro strateg, Lyn Alden, vjeruje da bi nedavna kupovina Bitcoina od strane Terra (LUNA) mogla biti okidač koji će pokrenuti kapitulaciju Bitcoina a zajedno sa njim i ostatka tržišta.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, Luna fondacija pod nazivom Luna Foundation Guard (LFG), neprofitna organizacija stvorena da bude podrška Terra, agresivno je kupovala BTC sve do cifre od 1,63 biliona dolara.

Do Kwon, osnivač Terra, je izjavio da masovno kupovanje Bitcoina treba da bude podrška Terrinom stable novčiću koji je vezan za dolar, TerraUSD (UST).

Alden je rekla svojim pratiocima na tviteru da se može očekivati da nagli pad u vrijednosti LUNA, primora fondaciju LFG da koristi svoje rezerve Bitcoina, da bi održali UST novčić stabilnim.

„Ako LUNA ima sličnu cijenu kao Fantom (FTM) ili neke druge, dobre, kriptovalute, UST bi mogao biti u riziku. Ukoliko UST postane rizičan, LFG će početi prodavati svoje rezerve Bitcoina u već nestabilno tržište. Ovakva vrsta događaja bi obilježila kapitulaciju ciklusa.“

Alden takođe naglašava još jedan rizik gdje bi bearish market mogao natjerati imaoce UST novčića da zamjene ovaj novčić za LUNA ili BTC, u pokušaju unovčavanja svojih sredstava.

„Za razliku od kripto kolateralizovanog stabilnog novčića, postoji specifičan prag na kom se UST lomi. Međutim, ukoliko LUNA postane niska u odnosu na UST, vjerovatnoća za algoritamski bank run (algorythmic bank run je scenario gdje veliki broj investitora povlači svoj ulog, u isto vrijeme, zbog straha da će institucija postati nesolventna) se povećava. Veliki broj njih će likvidirati njihov BTC za novac, jer je njegova pozicija u to vrijeme trebala da bude za stable coin.

Ovaj makro analitičar takođe naglašava još jedan rizik, za još jedan protokol a to je Anchor Protocol (ANC), protokol platforme za posuđivanje i pozajmljivanje, izgrađene na Terra blockchainu, koja dozvoljava korisnicima da zarade čak 19,5 procenata od svog uloga, na godišnjem nivou.

Sudeći prema izjavi Lyn, visoki procenat zarade Anchor Protocola je mač sa dvije oštrice, jer služi i kao stvaralac potražnje USTa i kao vremenska bomba koja bi mogla eksplodirati.

„Onda postoji neodrživi postotak zarade na Anchoru koji je vremenska bomba. Vremenska bomba je ograničena samo dobrim upravljanjem smanjenja postotka godišnje zarade. Ovdje se radi o tome šta će se desiti sa potražnjom za USTom, kada primarni stvaralac potražnje (vještački visok procenat na Anchoru) prestane da postoji.“

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.