Polkadot ekosistem postao multi-chain sa lansiranjem XCM-a

Polkadot je napokon ispunio svoje obećanje da će postati potpuno iteroperabilan multi-chain ekosistem. Polkadot je napravio jedno od svojih najočekivanijih dostignuća, pustio je u rad kros-konsenzus format za poruke XCM i postao potpuno interoperabilan multi-chain ekosistem.

Polkadot je slakabilan, heterogeni, multi-chain ekosistem razvijen od kompanije Parity Technologies i danas je objavio puštanje u rad XCM-a (Cross-Consensus Messaging) formata, koji dozvoljava komunikaciju između različitih parachaina ove mreže. Prema saopštenju za štampu, puštanje u rad XCM-a znači da je ova mreža postigla svoj cilj da postane „potpuno interoperabilan multi-chain ekosistem.“

Polkadot je blockchain mreža koja se nada da će postići interoperabilnost hostovanjem mreže međusobno povezanih, modularnih i nezavisnih blockchaina, koji se nazivaju parahcains. Zasebna mreža koja se zove Relay Chain, nalazi se u centru sistema, te se ova mreža koristi kao osnovni sloj sigurnosti za parachaine. XCM je programski jezik koji omogućava komunikaciju između parachaina, pametnih ugovora i paleta podloge, koje blockchainu omogućavaju prilagođene funkcionalnosti. Komentarišući pokretanje XCM-a, direktor za tehničke operacije Hoon Kim je rekao:

„Tradicionalni pametni ugovore, koji su izolovani na Layer 1 chainima, su isto što i otvaranje radnje u kraljevstu koje je okruženo zidovima. Onda imamo mostove, koji predstavljaju trgovinske rute koje su prvenstveno povezivale nacije. Sada imamo XCM, koji je kao besplatni trgovinski ugovor za blockchaine. Ovo je prirodna budućnost.“

Potpuna cross-chain interoperabilnost je najočekivanija mogućnost Polkadot ekosistema. Ona predstavlja svrhu Polkadotove vizije i jedan je od ciljeva još od samog početka razvoja Polkadota iz 2017. godine. XCM, koji konačno dozvoljava komunikaciju izmeđuu Polkadotovih parachaina, dolazi skoro dvije godine nakon što je mreža počela sa radom u maju 20210 godine. Prema današnjem obavještenju, ovaj sistem je u potpunosti testiran na Kusama mreži, nezavisnom blockchainu koji služi kao Polkadotovo okruženje za javno testiranje.

Polkadot je takođe potvrdio da radi na budućoj nadogradnji XCM-a, koji će dozvoliti parachain-parachain komunikaciju, bez potrebe za Relay Chain-om. XCM će omogućavati da se šalju poruke prema blockchainima kao što je Ethereum i Bitcoin.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.