portugal zabrana

Portugalske banke prestaju da nude usluge kripto berzama, navodeći “rizik” kao obrazloženje

Više portugalskih banaka počelo je zatvarati račune koji pripadaju kripto berzama iz razloga vezanih za “upravljanje rizikom” – a čini se da je centralna banka zemlje dala svoj blagoslov finansijskim institucijama.

Portugal je posljednjih godina stekao reputaciju kripto utočišta, zbog činjenice da ne nameće porez na kapitalnu dobit na zarade povezane s kriptovalutama. Ali u posljednjih nekoliko mjeseci, čini se da su vlada i finansijski sektor postali željni regulisanja kriptovaluta u skladu s drugim zemljama EU.

Prema medijima Expresso, kao i Jornal de Negocios i Bloomberg, spisak banaka – uključujući teškaše Banco Comercial Portugues (BCP) i Banco Santander, kao i Caixa Geral de Depósitos, BiG i Abanca – imaju zatvorene račune koji pripadaju domaćim kripto berzama.

Sve berze su registrovane kod centralne banke Portugala, koja nadgleda domaće platforme za trgovanje kriptovalutama. Identitet tri berze otkriven je kao Criptoloja, Mind The Coin i Luso Digital Assets, dok je četvrta tražila anonimnost u medijima.

Guverner Banke Portugala, Mário Centeno, navodi se da je izjavio da finansijske institucije imaju moć da rade što žele, ali je dodao da on “prati stvar”.

Centralna banka je dalje citirana kako objašnjava:

„Odluka o otvaranju ili nastavku pružanja usluga bankovnog računa u takvim slučajevima zavisi od politika upravljanja rizicima koje svaka bankarska institucija postavlja.”

Nadzor Banke Portugala nad razmjenama uključuje osiguravanje da se platforme bore protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Dodatna regulativa za kripto sektor tek treba da se razvije.

BCP je za Bloomberg rekao da je njegova dužnost “obavijestiti nadležne organe kad god uoče ‘sumnjive transakcije’, što može odrediti i prekid bankarskih odnosa s određenim subjektima”.

Portparol Santandera je u međuvremenu dodao da generalno deluje u skladu sa svojom percepcijom rizika i da odluke o zatvaranju, otvaranju ili održavanju računa zavise od “nekoliko faktora”.

Citirano je da CriptoLoja objašnjava da se uvijek pridržavao protokola o pranju novca kako je to bilo potrebno i dodao:

“Sada se moramo osloniti na korištenje računa izvan Portugala za pokretanje razmjene.”

Mind the Coin je tvrdio da su njegovi računi zatvoreni ranije ove godine i da su se njegovi napori da otvori račune kod drugih domaćih zajmodavaca takođe pokazali neuspješnim. Luso Digital Assets je izvijestio o sličnom stanju stvari.

Pedro Guimaraes, osnivač Mind the Coin, citiran je kako jadikuje:

„Iako nema zvaničnog objašnjenja, neke banke nam samo kažu da ne žele da rade sa kripto kompanijama. Gotovo je nemoguće pokrenuti kripto biznis u Portugalu trenutno.”

Još u aprilu ove godine, poreski advokati u Španiji izvještavali su da Španci sa kripto imovinom “bježe” u Portugal kako bi izbjegli namete na svoju dobit od tokena. Upozorili su da je Španija na ivici da postane “kripto pustinja” dok zemlja pojačava svoju regulativu u ovom sektoru.

Ali raspoloženje se od tada promijenilo i u Portugalu, a vlada je sada očigledno odlučna da reguliše. Dva zakona koja predlažu skoro uvođenje poreza na kriptovalute odbačena su u parlamentu u maju, ali oba potiču od manjih opozicionih stranaka. Vladajuća stranka će verovatno formulisati svoj predlog zakona, za koji neki sugerišu da će uskoro stići u Skupštinu Republike.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.