Portuglaski parlament blokirao zakon za oporezivanje kriptovaluta

Dva zakona koja su trebala da uvedu porez na kripto odbačena su od portugalskog parlamenta.

Portugalski stvaraoci politike su predali zakone o porezu na kriptovalute, prijeteći da uspore rastuću kripto zajednicu u ovoj državi. Međutim, zakonodavci su blokirali zakon u srijedu, kada je predstavljen parlamentu.

Portugalska stranica za novosti, ECO, pustila je puni video snimak sjednice parlamenta, u kojem su političkim strankama Bloco de Esquerda i Livre odbili predložene zakone, tokom glasanja o budžetu. Izgleda da ovo neće biti poslednji pokušaj da se uvede porez na kripto. Državni sekretar za fiskalna pitanja, Mendonça Mendes, je izjavio:

“Vršimo evaluaciju pomoću međunarodnog poređenja, šta je zapravo definicija kripto sredstava koja uključuju kriptovalute.”

Glavni članovi portuglaske vlade, kao što je ministar finansija Fernando Medina, izgleda da žele da promijene trenutni sistem. Zbog ovoga se čini da će Portugal i dalje nastaviti da se ponaša kao poreski raj za Web3 digitalne nomade.

Izgleda da ne postoji ni jedan kripto zakon koji se trenutno pokušava progurati kroz portugalski parlament. Međutim, rezultati analiza o tome kako druge države rukovode ovakvim propisima, mogao bi dovesti do novog prijedloga o kripto porezima u parlamentu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.