Potvrđeno je – EU neće uvesti zabranu na Bitcoin

Vodila se žestoka rasprava oko MICA pravila, ali bez uvođenja zabrane na PoW

Mnogo se diskutovalo oko prijedloga EU o MICA regulacijama, pogotovo o dijelu teksta koji je predlagao zabranu PoW kriptovaluta kao što je Bitcoin. Ovaj zakon će stupiti na snagu ali bez klauzule o zabrani PoW (Proof-of-Work).

Olakšanje za Bitcoin u EU

Odlučeno je da regulatorni paket Evropske unije za tržišta kripto sredstava (MiCA) ne bude usvojen, jer je ovaj prijedlog imao za cilj ograničavanje kriptovaluta sa dokazom o radu (PoW), zbog zabrinutosti o potrošnji energije.

Prije prelaska na trijalog između parlamenta, savjeta i komisije, EU zakonodavci su pokušali da postignu konsenzus u smislu boljeg regulisanja kripto prostora. Trenutni prijedlog MiCA ne uključuje obezbjeđivanje zabrane kriptovaluta kao što je Bitcoin, koje rade na PoW mehanizmu.

Stefan Berger, njemački zakonodavac koji predvodi MiCA regulativu, tvitovao je u petak da njegov prijedlog ne uključuje ograničavanje PoW, te da je EU pokazala „inovativnu snagu.“

Rok za dostavu prigovora na ponuđeni prijedlog je istekao u četvrtak, u ponoć, dodao je Berger, tako da će MiCA trijalog početi sledeće sedmice.

NFT-ovi i decentralizovane finansije (DeFi) su takođe bili predmet diskusije. Pitanje je samo, da li bi NFT i DeFi trebali biti uključeni u MiCA paket, kao i koje EU institucije bi trebale biti odgovorne za nadgledanje ovog dijela kripto prostora.

Evropa – Kuća za rudarenje Bitcoina

Četrnaestog marta, evropski parlament je rekao ne, zabrani rudarenja kriptovaluta koje koriste PoW, sa rezultatom glasanja 30 – 23. Oni koji su izgubili, trebali su omjer od 1 naprema 10 glasova, među ministrima, da bi uveli veto i ubrzali MiCA proceduru u trijalog, za ponovljenu diskusiju o zabrani PoW.

Prema podacima koje je objavio CryptoPotato, Evropa čini 12-14% ukupne snage Bitcoin rudarskog hash-a. Irska i Njemačka čine veliki dio ovog postotka, pa i da je došlo do ove zabrane, ne bi imala veliki uticaj na globalni hash rate.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.