kripto trgovanje

Poziv za buđenje i poreske mogućnosti za investitore

Cijena popularnih kriptovaluta poput bitkoina i ethereuma pala je u petak nakon što su kineski zvaničnici pojačali suzbijanje, u suštini proglasivši kripto nezakonitim.

Intervencija vlade, iako značajna, ne znači nužno da bi investitori trebali trčati prema finansijskim savjetnicima. Ali to je još jedan podsjetnik da su kripto holdinzi podložni velikim promjenama cijena, rekli su.

„Ne bih ovo nazvao smakom svijeta“, rekao je Leon LaBreckue, računovođa i sertifikovani finansijski planer u Akronu, Sequoia Financial Group, sa sjedištem u Ohaju. “To je samo poziv za buđenje.”

„Ovo bi trebalo da bude priznanje da je to nestabilna imovina i da svi usponi i padovi idu zajedno“, rekao je on. Ta nestabilnost otvara mogućnosti planiranja poreza koje bi mogle biti dostupne još samo nekoliko mjeseci, rekli su savjetnici, u zavisnosti od krajnjeg kompromisa demokrata u vezi sa saveznim poreskim zakonodavstvom.

Cijene bitkoina pale su za 6% na oko 42.000 dolara od 15 časova u petak popodne. Eter, druga najveća digitalna valuta, pala je više od 8% na otprilike 2.890 dolara.

Narodna banka Kine uplašila je investitore nakon što je sve kripto aktivnosti proglasila nezakonitim. Te aktivnosti uključuju, na primjer, trgovinske usluge i razmjene u inostranstvu. To je najnoviji potez u širem suzbijanju digitalnih valuta u zemlji.

Ali to možda neće mnogo uticati na dugoročne cijene. Svakodnevno uranjanje u cijenu kriptovaluta, koje se u to vreme može osjećati značajnim, vjerovatno je samo dio dugoročne korekcije kursa prema nekoj prosječnoj cijeni, rekli su savjetnici.

„Da li će vladina regulacija izazvati velike fluktuacije u kriptovalutama? Da”, rekao je Wayne Wilbanks, direktor i glavni direktor za investicije u Wilbanks Smith & Thomas Asset Management u Norfolku, Virdžinija. „Hoće li kripto zastarjeti? Ne”.

„Ne mislim da kineski propisi, pa čak ni propisi Sjedinjenih Država, ne prave toliko dugoročnu razliku“, dodao je on. Na primjer, bitkoin je i dalje u porastu od oko 40% u odnosu na pad u petak. (Mada je daleko od aprilskog maksimuma oko 63.000 dolara.)

Volatilnost je do danas bila potpis kriptovaluta. Ove godine cijene su se divlje kretale nakon tvitova, na primjer, suosnivača Tesle i entuzijasta Elona Muska. Savjetnici obično preporučuju investitorima da izdvoje mali dio svog portfolija (sve što bi bilo u redu da potpuno izgube) zbog rizika.

Poreska olakšica

Ulagači mogu koristiti nedavnu nestabilnost u svoju korist, kaže Jeffrey Levine, CFP, računovođa i glavni službenik za planiranje u Buckingham Wealth Partners na Long Island-u, New York..

Dionice, kripto i drugi ulagači mogu „ubrati“ gubitke od ulaganja radi poreske olakšice. U osnovi, oni mogu prodati gubitničku investiciju (na primjer bitkoin) i iskoristiti gubitak da izbrišu dobit od dobitne investicije na drugom mestu u svom portfoliju.

Ova „berba poreskih gubitaka“ smanjuje (ili briše) porez na kapitalnu dobit, koji se duguje na procjenjenu vrijednost prodate investicije.

Međutim, za razliku od dioničkih investitora, kripto investitori koji se rasprodaju mogu brzo otkupiti istu ili sličnu digitalnu valutu. Shodno tome, oni mogu dobiti gore pomenutu poresku olakšicu, kao i korist od portfolija ako se nestabilna imovina ubrzo nakon toga oporavi u cijeni.

Demokrate iz Predstavničkog doma predložili su da se ova kripto “rupa” zatvori nakon ove godine, u sklopu nastojanja da se reformiše poreski zakon.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.