Prateći El Salvador nekoliko regiona svijeta se okreće ka Bitcoinu kao legalnom sredstvu plaćanja

  • Širom svijeta, planovi usvajanja Bitcoina ubrzavaju tempo, nakon što je El Salvador probio led.
  • Regioni u Portugalu i Hondurasu razmišljaju o prihvatanju Bitcoina.
  • Gradonačelnici u americi su počeli da primaju platu u Bitcoinu, dok države i dalje raspravljaju da li da private Bitcoin za plaćanje poreza.

 

Zemlje se trkaju koja će usvojiti Bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja unutar svojih granica. Dok nacionalne vlade prihvataju probni pristup, regioni otkrivaju konkretne planove da u potpunosti prihvate Bitcoin.

Portugal i Honduras flirtuju sa Bitcoinom

Na Bitcoin konferenciji u Majamiju, 2022. godine, gosti na bini su podijelili stopu korištenja Bitcoina sa pristurnima. Miguel Albuquerque, predsjednik pokrajine Madeira u Portugalu, otkrio je da će se popularne turističke destinacija uskoro okrenuti ka Bitcoinu.

„Vjerujem u budućnost i vjerujem u Bitcoin,“ izjavio je Albuquerque. Iako nije izjavio da li ima podršku nacionalne vlade, izjavio je da trgovanje Bitcoinom nije podložno oporezivanju, dok korporacije imaju 5% niži porez. Njegov optimizam i komentari su izmamili veliki aplauz prisutnih.

Delegat iz Prospera, regiona u Hondurasu, najavio je da će država dozvoliti upotrebu Bitcoina i ostalih kriptovaluta iako se Centralna banka ove države jako suprotstavlja upotrebi kriptovaluta. „Specijalna ekonomska zona“ dozvoljava da se porez plati u Bitcoinu, bez poreza na kapitalnu dobit. Prema govoru ovog predstavnika, planiraju da pozovu strane državljane da pokrenu Bitcoin obveznice iz nadležnosti Hondurasa.

Tokom ove konferencije, meksički senator Indira Kempis, izašla je na pozornicu i iznijela planove njene države, vezane za Bitcoin. Kempis je izjavila da panira da predloži zakon o regulaciji kriptovaluta, tokom sledećih mjeseci.

„Kroz dva mjeseca, predložićemo zakon koji će izmjeniti regulacije u fintech i monetarnom zakonu,“ izjavila je Kempis. Predsjednik meksika je 2021. godine slomio srca entuzijasta, kada je izbjegao da odgovori na pitanja o usvajanju Bitcoina kao legalnog sredstva plaćanja.

Napredak u drugim regionima

Usvajanje kriptovaluta je dostiglo ogromnu brzinu u Americi, gdje se države bore da bar djelomično postanu digitalna država. Guverner države Kolorado je izjavio da se ova država sprema da prihvati kriptovalute za plaćanje poreza, te je ovaj korak opisao kao „sledeći logičan korak na putu ka digitalnoj državi.“

Gradonačelnik Nju Jorka, Eric Adams, doveo je kriptoverzum u fazu ludila kada je objavio da će primati platu u kriptovalutama. Ovo nije izolovan slučaj, gradonačelnik Majamija, Francis Suarez i gradonačelnik Portsmoutha su prihvatili da primaju platu u Bitcoinu.

Sportske zvijezde su takođe izrazile želju da se okrenu ka Bitcoinu, kao načinu plaćanja za njihove usluge. Odell Beckham je izjavio da bi prihvatio veću količinu svoje plate u Bitcoinu, a to su izjavili i Klay Thompson, Andre Iguodala, kao i Cade Cunningham iz NBA. UFC je podigao stvari na malo viši nivo, tako što borcima isplaćuju bonuse za mečeve u kriptovalutama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.