CEB

Predsjednik Centralne banke Evrope požuruje novu kripto regulativu

Glasanje za predloženu kripto regulativu evropske unije, je odgođeno nekoliko dana prije nego što je šef Centralne banke evrope, zahtjevao ubrazvanje usvajanja ovog Zakona.

Na nezvaničnom sastanku prošle sedmice, pretsjednik Centralne banke evrope, Crhistine Legarde, je rekla da je „od kritičnog značaja“ da evropski Parlament, dostavi na tržište Zakon o kripto sredstvima (MiCA) „što je prije moguće.“

Cilj ovog Zkona jeste regulisanje kriptovaluta u EU, obezbjeđivanjem mjera zaštite finansijske stabilnosti i zaštite investitora.

Međutim, Stefan Berger, Njemački član evropskog Parlamenta, izjavio je na tviteru da je glasanje o Zakonu, koje je trebalo da se dogodi u ponedeljak, odgođeno.

„Kao izvjestilac, meni je jako važno da MiCA izvještaj nije pogrešno preveden, kao de fakto zabrana Bitcoin-a. Diskusija o MiCA ukazuje na to da se pojedini pasusi prijedloga mogu pogrešno prevesti i shvatiti kao zabrana na PoW (Proof-of-Work). Bilo bi pogubno da EU Parlament pošalje pogrešnu poruku sa glasanjem, pod ovakvim okolnostima.

U ovom kontekstu, uviđam hitnu potrebu da se nastave razgovori i pregovori sa parlamentarnim gupama, na ovu temu, da bi se stvorile čiste činjenice po pitanju PoW.

Napraviću još jedan pokušaj, sa svim akterima, da postignemo kompromis koji obezbjeđuje kripto sredstva, sa pravim pravnim okvirom, koji ne ukida PoW.“

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija