Predsjednik francuske Emmanuel Macron – Evropa mora smanjiti svoje oslanjanje na dolar

Predsjednik francuske Emmanuel Macron je izjavio da se cijela Evropa treba fokusirati na smanjivanje zavisnosti od američkog dolara.

U novom intervjuu za Politico, predsjednik Macron je rekao da evropski lideri trebaju smanjiti veze sa Amerikom i da se trebaju fokusirati na ostajanje van potencijalnog konflikta između Kine i Amerike zbog Tajvana.

Macron je ovo izjavio nakon trodnevnog putovanja u Kinu i sastanka sa predsjednikom kine, Xi Jinping-om. Kada je u pitanju globalno oslanjanje na dolar, Macron posebno naglašava da bi Evropa trebala smanjiti svoju potrebu da se oslanja na „vanjski uticaj dolara.“

„Ukoliko se tenzije između dvije supersile zagriju … mi nemamo ni vrijeme ni sredstva da finansiramo našu stratešku autonomiju i postaćemo vazali.“

Dolar je igrao centralnu ulogu u globalnoj trgovini i u globalnom monetarnom sistemu tokom nekoliko decenija i bio je jedina svjetska rezervna valuta. Dolar je definitivno najdominantnija valuta na tržištu stranih valuta i najrasprostranjenija je valuta kada su u pitanju međunarodne transakcije.

Skoriji međunarodni napori su sumjereni ka prestanku dugogodišnje potrebe za američkim dolarom.

Grupa ekonomski povezanih nacija pod nazivom BRICS (Brasil, Russia, India, Chna, South Africa), se navodno sprema za stvaranje alternativne valute koja će zamjeniti dolar. Nova valuta bi mogla biti vezana za plemenite metale ili neko drugo fizičko sredstvo.

Određeni broj drugih nacija kao što je Saudijska Arabija, Argentina, Iran, indonezija, Turska i Egipat, takođe su izrazile interesovanje za pridruživanje BRICS savezu.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.