Predsjednik SEC-a Gary Gensler upozorava na neizbježni slom kripto sektora i objašnjava zašto dokaz o rezervama nema nikakvu vrijednost

Predsjenik komisije za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država, Gary Gensler, navodno je izjavio da je slom kripto tržišta neizbježan zbog kolapsa FTX berze.

Prema novom Bloomberg izvještaju, Gensler je izjavio da SEC pokreće akciju protiv kompanija koje se ne ponašaju prema njihovim pravilima i poredi ove kompanije sa kockarnicama.

„Pista postaje sve kraća. Kockarnice u ovom Divljem Zapadu su neusklađeni posrednici.“

Takođe je izjavio da trend kripto berzi koje dokazuju da imaju rezervna sredstva, koja služe kao podrška za sredstva njihovih klijenata, zapravo ne znače ništa jer ova praksa ne ispunjava trenutne regulatorne standarde.

„Dokaz o rezervama ne pretstavlja potpunu imovinu kompanije i njene obaveze, niti zadovoljava segregaciju sredstava korisnika prema zakonu o hartijama od vrijednosti.“

Prema Gensleru, regulatori se trebaju fokusirati na to da kripto kompanije odvoje vlastita sredstva od sredstava korisnika, kao i na to da čuvaju tačne podatke o svim transakcijama.

„Neki u ovom polju su već pričali o načinu uvejravanja svojih klijenata u to da su njihova kripto sredstva stvarno na berzi. Ovo bi trebali uraditi na testiran način za čuvanje sredstava, prema pravilima za segregaciju sredstava korisnika i prema pravilima računovodstva.“

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.