Predsjednik SEC-a Gensler – Kripto berze nisu “kvalifikovani čuvari sredstava”

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država, Gary Gensler, odbio je ideju da bi kripto berze mogle biti kvalifikovani čuvari sredstava za investitore.

Tokom govora na sastanku Komiteta za savjetovanje investitora u četvrtak, Gensler je spomenuo skoro predloženo pravilo za savjetovanje investiora koje ima za cilj traženje kvalifikovanog čuvara kada su u pitanju sredstva, uključujući kriptovalute, koje stvara „bitno unaprijeđenje“ postojećih pravila zaštite. Takođe je rekao da kripto berze ne bi trebali smatrati bezbjednim, prema ovim smjernicama.

„Prema onome što znamo o tome kako kripto berze generalno rade, savjetnici za investicije se ne mogu pozudati u njih kao kvalifikovane čuvare sredstava,“ izjavio je Gensler.

„Da budem jasan, samo zato što neka kripto berza tvrdi da je kvalifikovan čuvar sredstava, ne znači da to stvarno i jeste.“

Predsjednik SEC-a se osvrnuo i na skorije banrkote u kripto sektoru, naglašavajući da su kripto sredstva korisnika na tim berzama sada dio vlasništva bankrota, umjesto da se vrate korisnicima.

„Ovaj prijedlog je zapravo prijedlog Kongresa iz 2010 godine, za proširivanje pravila za čuvanje svih korisničkih sredstava a ne samo njihovog novca ili hartija od vrijednosti. Kongres nam je odobrio nova ovlaštenja da bi se proširila njihova pravila za čuvanje sredstava, kao odgovor na finansijsku krizu izazvanu Bernie Madoff’s prevarama.“

Proširena pravila za čuvanje sredstava će pomoći u sprječavanju savjetnika za investiranje od neadekvatnog korištenja, zloupotrebe ili gubljenja korisničkih sredstava, dodao je Gensler.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija