uzbekistan

Predsjednik Uzbekistana izdao dekret kojim se regulišu kriptovalute, rudarenje i trgovina

Vlada Uzbekistana pokrenula je proširenje svojih kripto propisa putem uredbe koju je potpisao predsjednik Shavkat Mirziyoyev. Dokument daje definicije pojmova kao što su kripto sredstva, razmjena i rudarenje i određuje glavno regulatorno tijelo za industriju.

Agencija pod predsjednikom Mirziyoyevim nadgledati kripto tržište u Uzbekistanu

Šef države Uzbekistana, Shavkat Mirziyoyev, potpisao je novi dekret kojim se proširuje regulatorni okvir za kripto-prostor te centralnoazijske nacije. Navedeni cilj je dalji razvoj digitalnih tehnologija, stvaranje povoljnih uslova za preduzetništvo i unapređenje zakonodavstva u ovoj oblasti.

Nacionalna agencija za upravljanje projektima pod predsjednikom transformisana je u Nacionalnu agenciju za perspektivne projekte, navodi Forklog, citirajući dokument. NAPP će postati glavni kripto čuvar u zemlji.

Regulatorno tijelo ima zadatak da provodi državnu politiku u kripto ekonomiji i osigura zaštitu prava investitora. Takođe će preuzeti odgovornost za uvođenje blockchain tehnologija u javni sektor i borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja putem kriptovaluta.

Uredba definiše kripto imovinu kao imovinska prava koja predstavljaju kolekciju digitalnih zapisa u distribuiranoj knjizi koji imaju vrijednost i vlasnika. Počevši od 1. januara 2023., građanima i kompanijama Uzbekistana biće dozvoljeno da kupuju, prodaju i razmjenjuju kriptovalute preko provajdera kripto usluga.

Predsjednikov nalog navodi niz entiteta koji spadaju u ovu kategoriju, uključujući razmjene digitalne imovine, rudarske bazene, kripto depozitorije i kripto trgovinu. Od njih će se tražiti da se registruju kao lokalna preduzeća i dobiju licence ili sertifikate o rudarstvu od vladine agencije.

Uzbekistan je legalizovao trgovanje kriptovalutama 2018., ali je krajem 2019. vlada zabranila lokalnim stanovnicima da kupuju kriptovalute. Mogli su samo da prodaju. U novembru 2021. građanima je bilo dozvoljeno da trguju kripto imovinom za nacionalnu valutu na licenciranim domaćim kripto berzama, dok je nerezidentima bilo dozvoljeno da mijenjaju digitalne kovanice za strane fiat valute.

Dekretom se zabranjuje neovlašteno rudarenje, kovanje „anonimnih” kriptova

Samo registrovane firme će moći da rudare kriptovalute u Uzbekistanu. Rudarske farme će plaćati višu tarifu za električnu energiju u vršnim satima potrošnje. Neovlašteno rudarenje će biti zabranjeno. Zabrana se odnosi i na kovanje onoga što se dekretom naziva “anonimne kriptovalute” i sve transakcije s njima.

Kao i ranije, Uzbekistancima neće biti dozvoljeno da koriste ili prihvataju kriptovalute kao sredstvo plaćanja za robu i usluge unutar zemlje. Sa pozitivne strane, međutim, kripto transakcije pojedinaca i kompanija neće biti predmet oporezivanja, prema dokumentu od 27. aprila 2022.

Poreske olakšice će takođe biti omogućene učesnicima u novom regulatornom sandboxu koji će NAPP uspostaviti za pilot projekte. Subjekti uključeni u suđenja biće oslobođeni i drugih obaveza prema državnom budžetu, uključujući carine osim dažbina za uvezeni hardver i softver.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.