Filecoin kritpovaluta

Predstavljamo vam Filecoin (FIL)

Filecoin je kriptovaluta koja ima za cilj da podstakne globalnu mrežu operatora računara da pruže usluge dijeljenja i čuvanja datoteka.

Osnivači projekta tvrde da bi, ako ga usvoji dovoljno ljudi, to mogao postati najbrži i najjeftiniji način za čuvanje podataka na internetu. Štaviše, ne bi se oslanjao na centralnu vlast, što znači da vlade ili drugi akteri ne mogu cenzurisati razmjenu njegovih datoteka.

To je zato što Filecoin održavaju rudari koji računarsku snagu posvećuju pružanju proračuna koji ga čini funkcionalnim. Rudari Filecoin-a plaćaju se za stavljanje prostora za skladištenje na raspolaganje korisnicima. Korisnici Filecoin-a moraju rudarima platiti skladištenje, preuzimanje ili distribuciju ovih podataka.

Mreža Filecoin funkcioniše na vrhu drugog protokola za decentralizovano rukovanje datotekama, koji se zove Interplanetari File Sistem (IPFS). Ova dva sistema imaju mnogo sličnosti, iako je glavna razlika u tome što je IPFS besplatan za upotrebu, IFPS rudarima neće zaraditi novac. Filecoin traži novac za upotrebu, ali takođe može i ostvariti prihod.

Ipak, investitori i trgovci treba da primjete da Filecoin nije jedini protokol koji tvrdi da nudi decentralizovan sistem za skladištenje i deljenje datoteka koji pokreće kriptovaluta.

Konkurentni protokoli uključuju Storj i Siacoin. Storj tvrdi da je dostigao mrežni kapacitet od preko 100 petabajta, dok Siacoin izvještava o kapacitetu mreže od 2 petabajta od 2020. godine.

Međutim, Filecoin je možda najočekivaniji od ovih kriptovaluta, prikupivši 205,8 miliona dolara u početnoj ponudi kovanica u 2017., jednoj od najvećih rundi finansiranja u industriji.

Kako funkcioniše Filecoin?

Filecoin je pomalo poput Dropboka, ali ga pokreću blockchaini. Korisnici koji žele da sačuvaju neke podatke na mreži Filecoin moraju to da plate rudaru.

Koliko će platiti određuje otvoreno tržište na kojem se rudari međusobno takmiče da ponude najnižu cijenu za čuvanje podataka. Filecoin tvrdi da će ovo tržište biti „hiperkonkurentno“ i stoga jeftinije od centralizovanog čuvanja podataka, poput Amazon Veb Services, Cloudflare i drugih kompanije koje se bavi ovakvim uslugama.

Rudari, zauzvrat, imaju podsticaj da obezbijede skladište, jer na taj način imaju priliku da dobiju nagrade od mreže u obliku žetona Filecoin. Što više prostora za skladištenje nude mreži, veće su šanse da dobiju nagradu.

Ali ove nagrade nisu besplatne. Rudari moraju izvršiti nekoliko računarski intenzivnih procesa (koji se nazivaju dokazi) kako bi dokazali mreži da čuvaju podatke, za koje tvrde da čuvaju, i da to rade pouzdano u određenom vremenskom periodu.

Ako to učine pouzdano i obezbijede dovoljno prostora za čuvanje, tada mogu stvoriti nove blokove na bloku lanaca Filecoin i primiti mrežnu nagradu, kao i naknade za transakcije.

Proof-Replication i Proof-of-Spacetime

Blockchaini se oslanjaju na mehanizme koji se nazivaju dokazi, kako bi se osiguralo da se svi korisnici mreže mogu složiti oko novih transakcija. Bitcoin blok lanac, na primjer, oslanja se na dokaz o radu, gde rudar mora da pokaže da je izvršio ogroman broj proračuna kako bi stekao pravo da dodaje nove transakcije u blockchain i polaže pravo na novo kovan bitkoin.

Filecoin koristi dva nova dokaza da potvrdi da rudari zapravo skladište podatke za koje tvrde da ih poseduju. Dokaz o replikaciji pokazuje da je rudar zaista sačuvao broj kopija podataka za koje tvrdi da ih ima. Proof-of-time pokazuje da je rudar čuvao podatke u dogovorenom vremenskom periodu.

Zajedno, ovi dokazi omogućavaju korisnicima da vjeruju da rudari zaista drže podatke za koje tvrde da ih poseduju.

Tržišta skladišta datoteka

filecoin cijena

Koristeći ove tehnologije, Filecoin će ponuditi tržište za skladištenje diskova, na kome korisnici koji žele da skladište podatke mogu da licitiraju za dostupnu memoriju, koju nude rudari sa svojim prostorom na disku.

Rudari koji isporučuju prostor na disku, takođe će se ocijenjivati na osnovu njihove pouzdanosti, kao i cijena skladišnog prostora koji nude. Filecoinovo tržište za čuvanje podataka biće slično finansijskom tržištu, gdje korisnici mogu davati ponude i tražiti ponude.

Filecoin Mining

Uopšteno govoreći, Filecoin rudari su korisnici koji nude prostor na disku. To znači da svaki korisnik može priključiti čvrsti disk, pokrenuti softver Filecoin i početi nuditi prostor na disku na tržištu skladišta. Ovi rudari su poznati kao skladišni rudari.

Ali postoji još jedna kategorija Filecoin rudara, poznata kao Retrieval Miners and Services.

Korisnici ove rudare plaćaju za preuzimanje podataka i obavljanje usluga koje ubrzavaju prenos podataka, poput keširanja ili učešća, kao čvor u mreži za isporuku sadržaja.

Koliko Filecoin (FIL) novčića ima u opticaju

Protocol Labs opisuje Filecoin-ovu tokenomiku, ili ekonomski model, kao „tržište podataka“ gdje korisnici mogu prodati svoj skladišni prostor drugim korisnicima koji žele da ga iznajme. Pet zainteresovanih strana, moći će da trguje tokenima: programeri, klijenti, rudari, vlasnici tokena i partneri u ekosistemu. Prema protokolu Labs, postojaće i tri Filecoin tržišta: skladište podataka, preuzimanje podataka i trgovina tokenima na berzi.

U jesen 2020. godine, 400 rudara učestvovalo je u fazi testiranja „Svemirska trka“, povećavajući kapacitet mrežnih podataka Filecoin-a za preko 325 pebibajta; približno 3,5 miliona FIL tokena biće pušteno učesnicima svemirske trke.

U vrijeme pisanja ovog teksta, broj FIL tokena koje je u opticaju iznosi nešto više od 100 miliona FIL coina. Ovo je, trenutno, totalna ponuda. Maksimalna ponuda još uvijek nije objavljena.

Gdje možete kupiti FIL

Fil možete kupiti na mjenjačnicama za kriptovalute poput Gate.io, Binance, Huobi global, Coinbase, Kraken, KuCoin i ostalima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.