terra luna kriptovaluta

Predstavljamo vam kriptovalutu: Terra (LUNA)

Terra je blockchain protokol koji koristi stabilne kovanice vezane za fiat, za pokretanje cjenovno stabilnih globalnih platnih sistema. Prema svojoj projektnoj dokumentaciji, Terra kombinuje stabilnost cijena i široko prihvaćanje fiat valuta sa cenzurom otpora Bitcoina (BTC) i nudi brza i pristupačna poravnanja.

Razvoj Terra-e počeo je u januaru 2018., a njena glavna mreža službeno je pokrenuta u aprilu 2019. Od septembra 2021. nudi stabilne novčiće vezane za američki dolar, južnokorejski won, mongolski tugrik i korpu valuta s posebnim pravima vučenja Međunarodnog monetarnog fonda, a namjerava uvesti i dodatne opcije.

Terrin izvorni token, LUNA, koristi se za stabilizaciju cijene stabilnih kovanica protokola. Vlasnici LUNA tokena također mogu podnijeti i glasati o prijedlozima upravljanja, dajući im funkcionalnost tokena upravljanja.

Ko su osnivači Terra?

Terra su osnovali u januaru 2018. godine, Daniel Shin i Do Kwon. Oni  su zamislili projekt kao način za podsticanje brzog usvajanja blockchain tehnologije i kriptovalute, fokusom na stabilnost cijena i upotrebljivost. Kwon je preuzeo poziciju izvršnog direktora Terraform Labs, kompanije koja stoji iza ovog projekta.

Prije razvoja Terra, Shin je saosnivač i vodio je Ticket Monster, inače poznat kao TMON, a ovo velika južnokorejska platforma za e-trgovinu. Kasnije je bio saosnivač Fast Track Asia, inkubatora za pokretanje, koji radi s preduzetnicima na izgradnji potpuno funkcionalnih kompanija.

Kwon je prethodno osnovao i bio izvršni direktor Anyfi-a, pokretača koji nudi decentralizovana rješenja za bežično umrežavanje. Radio je i kao softverski inženjer za Microsoft i Apple.

Šta Terra čini jedinstvenom?

Terra se nastoji izdvojiti korištenjem stabilnih kovanica vezanih za fiat, navodeći da kombinuje prednosti kripto valuta sa svakodnevnom stabilnošću cijena fiat valuta. On održava svoj kurs jedan-na-jedan pomoću algoritma koji automatski prilagođava ponudu stabilnog kovanog novca na osnovu njegove potražnje. To čini tako što podstiče vlasnike LUNA-e da zamijene LUNA-u i stabilne novčiće po profitabilnim kursevima, prema potrebi, da prošire ili ugovore ponudu stabilnog kovanog novca kako bi zadovoljili potražnju.

Terra je uspostavila niz partnerstava sa platnim platformama, posebno u azijsko-pacifičkoj regiji. U julu 2019. godine, Terra je najavila partnerstvo s Chai-om, aplikacijom za mobilno plaćanje sa sjedištem u Južnoj Koreji, u kojoj se kupovine izvršene putem aplikacije na platformama za e-trgovinu obrađuju putem Terra blockchain mreže. Svaka transakcija podliježe (u prosjeku) naknadi od 2% – 3% koja se naplaćuje od trgovca.

Osim toga, Terra podržava Terra Alliance, grupa preduzeća i platformi koje se zalažu za njeno usvajanje. U februaru 2019. kompanija je objavila da su platforme za e-trgovinu iz 10 različitih zemalja, koje predstavljaju korisničku bazu od 45 miliona i bruto vrijednost robe od 25 milijardi dolara, članice saveza.

Koliko Terra (LUNA) kovanica postoji u opticaju?

terra cijena

Terra ima zalihu od milijardu tokena. Ako se ovaj broj premaši, LUNA se spaljuje sve dok se ne vrati na ravnotežni nivo opskrbe. Novi LUNA tokeni kovani su prema algoritmu protokola, prema potrebi, kako bi se održala cijena Terra stabilnih novčića.

LUNA je prvi put stavljena na raspolaganje, za kupovinu u privatnoj prodaji žetona za početne investitore, koja je uključivala ulagačke ruke velikih berzi kao što su Binance, OKEx i Huobi. Prodaja je zaključena u avgustu 2018., a kao rezultat toga, Terra je prikupila 32 miliona dolara. Od 385.245.974 LUNA tokena, kovanih za prodaju, 10% je rezervisano za Terraform Labs, 20% za zaposlenike i saradnike na projektima, 20% za Terra Alliance, 20% za rezerve stabilnosti cijena, 26% za nositelje projekata i 4% za likvidnost geneze.

Kako je Terra mreža zaštićena?

Terra blockchain je osiguran pomoću algoritma konsenzusa o dokazu udjela zasnovanog na Tendermintu, u kojem vlasnici LUNA tokena ulažu svoje tokene kao kolateral za provjeru ispravnosti transakcija, primajući nagrade proporcionalno iznosu uloženog LUNA tokena. Vlasnici tokena mogu takođe delegirati drugima da potvrde transakcije u njihovo ime, dijeleći sav prihod. Terra također nudi dodatna uputstva čvorovima za provjeru najbolje prakse, da bi se pomoglo u održavanju mreže sigurnom.

U maju 2019., nedugo nakon što je Terra mainnet pušten u rad, firma za verifikaciju blockchain-a i testiranje penetracije CertiK, dovršila je sigurnosnu reviziju mreže. Ispitao je svoj ekonomski model kako bi se testirao protiv tržišnih manipulacija, njegovu arhitekturu i jezik kodiranja. CertiK je otkrio da su se “modeliranje i matematičko zaključivanje” mreže Terra “smatrali zvukom”, iako neće komentarisati performanse blockchaina.

Gdje možete kupiti Terra (LUNA)?

Terin token, LUNA, kotira na nekoliko burzi kriptovaluta, uključujući Huobi, Bitfinex i Upbit, gdje je dostupan za trgovanje protiv fiat valuta, stabilnih kovanica i drugih kriptovaluta.

Za provjeru cijene LUNA, uživo, u fiat valuti po vašem izboru, možete koristiti funkciju pretvarača CoinMarketCap direktno na stranici valute Terra. Alternativno, upotrijebite stranicu namjenskog pretvarača kursa. Popularni parovi cijena LUNA uključuju: LUNA/USD, LUNA/GBP, LUNA/AUD i LUNA/JPY.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.